muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Vanessa Maehaar eigenlijke naam is Vanessa-Mae Vanakorn Nicholson geboren 27-10-1978 in Singapore
Britse violiste

Vanessa Mae is een Britse, internationaal vermaarde muzikante en violiste in de klassieke- en popmuziek. Haar stijl omschrijft ze zelf als "techno-akoestische fusion voor viool".

Vanessa-Mae is de dochter van een Chinese moeder en Thaise vader. Nadat haar ouder uiteen waren gegaan, huwde haar moeder met de Engelsman Graham Nicholson. Zij groeide op in Londen en heeft de Britse nationaliteit.

Vanessa Mae leerde vanaf driejarige leeftijd piano spelen en viool vanaf haar vijfde. Ze was de jongste vioolsoliste die zowel Tsjaikovski als Beethoven concerto's opnam, en dit op 13-jarige leeftijd.Ze genoot relatief grote bekendheid in het Verenigde Koninkrijk tijdens haar kindertijd, door haar regelmatig optreden op televisie (bijvoorbeeld in Blue Peter), meestal met erg conservatieve muziek en stijl. In 1988, op tienjarige leeftijd, kon ze reeds bij vermaarde orkesten spelen, zoals het London Philharmonic Orchestra.

Tijdens haar adolescentie brak zij met de invloed van haar ouders, en werd bekend voor haar opvallende, sexy stijl in muziekvideo's. Vanessa-Mae verscheen op het album The Velvet Rope van Janet Jackson, waar ze een vioolsolo speelde in het nummer Velvet Rope. Vanessa-Mae's compositie Happy Valley was op 1 juli 1997 de officiƫle hymne bij de hereniging van Hongkong met China.

Sommige critici geven aan dat Vanessa-Mae's technische en muzikale kwaliteiten eigenlijk weinig spectaculair zijn en dat ze slechts een typisch product is van een muziekindustrie die haar sex-appeal wil gebruiken om klassieke muziek te commercialiseren. Anderen vinden dat ze de klassieke muziek een slechte dienst bewijst. Die critici biedt ze weerwoord door te stellen dat zij te traditioneel en te elitair zijn, omdat ze haar fusie van klassieke muziek en popmuziek niet kunnen appreciƫren of zelf geen muziek kunnen spelen en daarom hun toevlucht zoeken tot rancuneus cynisme.

In april 2006 werd Vanessa-Mae door de Sunday Times Rich List 2006 genoemd als rijkste jonge entertainer in het Verenigd Koninkrijk.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.