muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Valery Gergiev

Chef dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en van de befaamde Kirov Opera in St. Petersburg.

Valery Gergiev is geboren in 1953 in Moskou en bracht zijn jeugd door in de Kaukasus. Voor een Russische muziekcarrière leerde hij relatief laat piano spelen. In Orschonikidse studeerde hij piano en directie. Deze laatste studie voltooide hij aan het Sint-Peterburgse Rimski Korsakov Conservatorium bij Ilya Musin.
Hij was nog student toen hij de All-Union Conductors' Competition Prize in Moskou won.
Op 22-jarige leeftijd won hij een belangrijk Russisch dirigentenconcours.
Op de leeftijd van 23 jaar was hij de winnaar van de prestigieuze Herbert von Karajan Conductors' Competition in Berlijn.
Een jaar later werd hij assistent van dirigent Yuri Temirkanov bij de Kirov Opera waar hij in 1978 zijn debuut maakte met War and Peace. Producties als Mazeppa, Prince Igor en Lohengrin volgden.

Van 1981 tot 1985 was hij hoofddirigent van het Armenian State Orchestra. Hij dirigeerde ook de belangrijkste orkesten van de voormalige Sovjet Unie.

Valery Gergiev heeft een bijzondere band met Nederland. De eerste keer dat hij buiten Rusland een concert gaf was in 1987 in Rotterdam. Vanaf 1988 was hij een regelmatig terugkerende gast bij het Rotterdams Philharmonisch en in 1995 trad hij aan als chefdirigent van dit orkest.

In 1988 vond de belangrijkste gebeurtenis in de carrière van Gergiev plaats: hij werd benoemd tot directeur en chefdirigent van het Mariinsky Theater in St. Petersburg, toen nog de Kirov Opera geheten. Onder zijn bezielende leiding is dit gezelschap weer opgebloeid tot wat het eens was: de tempel van de Russische opera- en balletcultuur.
In 1988 dirigeerde hij voor het eerst bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Dit concert mondde snel uit tot een gastdirigentschap.
Valery Gergiev werd in 1994 onderscheiden met de prestigieuze "Conductor of the Year Award".
In 1995 werd Valery Gergiev in Rotterdam benoemd tot chef-dirigent.
De Russische regering benoemde Gergiev in 1996 tot artistiek en algemeen directeur van het Marinski Theater.
In 1996 initieerde hij voor het eerst zijn Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival.
De Metropolitan Opera benoemde Valery Gergjev in 1997 tot eerste gastdirigent.

Rotterdam eerde Valery Gergiev in 1999 als cultureel ambassadeur met de toekenning van de "Erepenning van de Stad Rotterdam".

In 2000 gingen de Kirov Opera en Orkest op tournee en deden Israël, Oostenrijk, Tsjechië, Zwitserland, Duitsland en Italië aan en verbleven in juni vijf weken in Covent Garden, waarmee voor het eerste een gezamenlijke vaste verblijfplaats voor de Kirov Opera en het Kirov Ballet buiten St. Petersburg werd gerealiseerd. Ze waren tevens het eerste buitenlandse gezelschap dat optrad in het verbouwde Royal Opera House.

Gergiev geldt als de drukst bezette dirigent ter wereld. Hij dirigeerde alle grote symfonieorkesten in de wereld waaronder de New York Philharmonic, de Wiener Philharmoniker, de Royal Philharmonic en de Los Angeles Symphony. Hij heeft eveneens gewerkt met alle belangrijke orkesten van de voormalige Sovjet-Unie en was vier jaar lang chef-dirigent van de Armeense Staatsopera.

Onder zijn belangrijke operaengagementen vallen onder meer Jevgeni Onjegin en Lohengrin in het Royal Opera House, The Gambler en Khovanshchina in de Scala, Oorlog en vrede, Fiery Angel en Herodiade aan de San Francisco Opera en Otello, Pique dame, Lady Macbeth en Boris Godounov aan de Metropolitan Opera. Daarnaast werkt hij in toenemende mate met de Wiener Philharmoniker en heeft hij meerde festivals opgericht, te weten Peace to the Caucasus, het Mikkeli in Finland, het Festival van de Rode Zee in Eilat, de samenwerking Kirov-Philharmonia in London, en het Rotterdamse Gergiev Festival. Hij is artistiek directeur van het jaarlijkse Stars of the White Nights Festival in St. Petersburg.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.