muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Vagn Holmboe

Vagn Holmboe geboren Horsens, Jutland 20-12-1909, gestorven Ramløse 12-9-1996
Deens componist

Vagn Holmboe studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Kopenhagen, waar hij compositie studeerde bij Finn Høffding en muziektheorie bij Knud Jeppesen.

In 1929 verhuisde hij naar Berlijn, waar hij korte tijd les had van Ernst Toch. In Berlijn ontmoette hij de Roemeense pianiste Meta May Graf, waar hij vijf jaar later mee trouwde.

In 1933 maakte Holmboe een studiereis door Roemenië om de volksmuziek te bestuderen, die invloed had op zijn verdere muzikale ontwikkeling.

Na terugkeer in Denemarken ging Holmboe privé muzieklessen te geven en begon componeren belangrijk te worden. Veel van zijn vroege werken zijn nooit uitgevoerd. Sommige gebruikte hij voor ideëen en thematisch materiaal in latere jaren. Hij maakte verdere studie naar volksmuziek, waarvoor hij veel veldwerk verrichtte door Denemarken. Deze studie kwam tot uiting in veel composities verbonden met volksmuziek, waaronder de Inuit Liederen

Van 1940-49 gaf hij les aan een blindeninstituut, ook schreef hij kritieken voor de krant 'Politiken'.
Van 1950-65 doceerde hij theorie en compositie aan het conservatorium van Kopenhagen. Holmboe's studie van moderne muziek Mellemspil (intermezzo), werd in 1966 gepubliceerd.

Zijn muziek is tonaal en gebaseerd op melodiefragmenten. Er zijn sporen van Sibelius, Nielsen, Shostakovich en Janacek waar te nemen. Zijn werken zijn vrijwel altijd toegankelijk en vaak gedreven door grote filosofische motivaties, eeuwige waarheden, conflicten en vreedzame oplossingen.

Holmboe componeerde zo'n 400 werken waaronder 13 symfonieën, 20 strijkkwartetten, kamermuziek, 3 opera's waaronder Fanden og Borgmesteren (1940), ballet: Den galsindede Tyrk, pianomuziek, liederen en koormuziek: Liber Canticorum.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.