muziekbus
Dit artikel is 29-03-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Vaclav Tomasek

Vaclav Jan Tomasek

Václav Jan Krtitel Tomásek, ook wel Wenzel Johann Tomaschek, Tsjechisch componist en pedagoog, geboren 17 april 1774 in Skutec, gestorven 3 april 1850 in Praag.

Václav Jan Tomásek, leerde viool en orgel spelen, kreeg daarnaast ook zangles en maakte zich muziektheoretische en compositorische kennis eigen door het bestuderen van de geschriften van Johann Joseph Fux, Johann Philipp Kirnberger en Friedrich Wilhelm Marpurg.

In 1790 ging hij naar Praag om daar wiskunde, geschiedenis, filosofie en rechten te studeren. Waarschijnlijk nam Vaclav Tomásek in deze periode pianolessen bij Frantisek Xaver Dusek. Al snel werd hij echter zelf een veelgevraagd pianist en muziekleraar en tot 1824 werkte hij als pianoleraar bij aristocratische families.

Václav Tomásek, door zijn tijdgenoten de "muziekpaus van Praag" genoemd opende in 1824 zijn eigen muziekschool, die o.m. ook werd bezocht door Eduard Hanslick, welke Tomasek als volgt beschreef: "Zijn gevoel van eigenwaarde was niet ongerechtvaardigd. Tomásek was een belangrijk componist, vindingrijk, vruchtbaar, streng geschoold. Zijn muziek is altijd mannelijk en karaktervol; innig zonder ooit week te worden in zijn liederen, geestrijk, levendig, zonder koketterie in zijn pianowerken, waardig, groots ook in zijn religieuze composities. Zijn muziek mist hooguit het welgevallige, het zinnelijk opwindende."

Andere leerlingen waren onder meer, Alexander Dreyschock, Julius Schulhoff, Ignaz Amadeus Tedesco, Jan Bedrich Kittl en Jan Vaclav Vorisek.

Václav Jan Krtitel Tomásek ontmoette tijdens zijn reizen Joseph Haydn en Ludwig van Beethoven, evenals Johann Wolfgang von Goethe, wier gedichten hij op muziek zette.

Als componist was hij een figuur in de klassiek-romantische traditie, zijn symfonieën en vroege klavier sonates volgden Mozart's model, de pianowerken en liederen vanaf ca. 1810 zijn in een lyrisch romantische trend geschreven.

Hij componeerde o.a. symfonieën, pianoconcerten, kamermuziek, pianosonates, opera's, missen, een requiem en liederen. Zijn verzameling éclogues (herdersdichten) en rapsodieën voor piano heeft een doorslaggevende invloed gehad op de ontwikkeling van het karakterstuk.

Muziekpaus van Praag, volgens E. Hanslick een gangbare bijnaam voor de Tsjechische componist Václav Jan Tomásek.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.