muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Urban

Urban (letterlijk: stedelijk) is een term die vooral na het jaar 2000 gebruikt wordt om muziek en cultuurstromingen aan te duiden die met hiphop, rap en R&B te maken hebben.

De term is afkomstig uit de Verenigde Staten, waar in grote steden als New York de straatcultuur opbloeide. Letterlijk wordt er met Urban niets anders dan de straatcultuur bedoeld.

Een kenmerk van Urban is uiterlijk vertoon, waarbij gedacht moet worden aan zaken als bling bling. In de Verenigde Staten hoort hier tevens het leven in bendes bij. Dit laatste behoort echter meer toe aan hiphop en rap dan aan R&B.

Een belangrijk onderdeel van de urban cultuur is de urban fashion. Deze kenmerkt zich door het dragen van 'baggy' broeken en t-shirts. Vooraanstaande urban merken zijn Karl Kani, Ecko, G-unit en Phat Farm.

Urban is een cultuurstroming die met name gebezigd wordt door niet-blanken. In de Verenigde Staten zijn vooral African Americans en Hispanics urban-artiesten. In Nederland en België vooral minderheidsgroepen als (afstammelingen van) Antillianen, Turken, Marokkanen en Surinamers. Toch zijn hier ook uitzonderingen op, zoals bijvoorbeeld rappers Eminem en Brainpower.

Ontwikkeling
De moderne R&B (eigenlijk nu-R&B of neo-R&B) is gebaseerd op de originele R&B (Rhythm & Blues) zoals die halverwege vorige eeuw ontstond uit een combinatie van 50's pop en blues, met een vleugje 50's slowrock. Halfbloed mobo (black music) dus.
Jonge mobo-artiesten zorgden eind tachtiger jaren voor een moderne transformatie van dit klassieke muziekschema, dat ze in een electronisch jasje staken.
Na de wederopleving van dit muziekschema begin negentiger jaren, begon de neo-R&B steeds meer invloeden te ondervinden van de hiphop, die ondertussen eind zeventiger jaren was ontstaan. Vooral omdat de meeste jonge mainstream-mobo-artiesten en -producenten zich op beide vlakken bewogen. De neo-R&B begon steeds meer 'n eigen sound te krijgen door deze invloeden van de hiphop, die eind negentiger jaren een evolutieboost ondervond. Innovatieve producenten zorgden dat ook de neo-R&B evolueerde, wat resulteerde in de elektronische neo-R&B.

Intussen was dit format zover afgedreven van het originele muziekschema uit de vorige eeuw, dat -omdat de gelijkenis nagenoeg weggeëvolueerd was- de neo-R&B een nieuwe benaming kreeg: urban. Omdat dit een muziekstroming was die ontstond in en stond voor de urbane subculturen van de moderne (commerciële) maatschappij. Hierdoor is urban nauw verweven met de moderne hiphop, die begin tachtiger jaren een vergelijkbare ontwikkeling had doorgemaakt. Nauw verweven dus, maar toch met enkele karakteristieke verschillen. Zo is de urban vaak commerciëler gericht en veel duidelijker mainstream. Het format is melodieuzer, vaak ook geschikter gemaakt voor zang en dans. Meestal voert de zang de boventoon. De hiphop daarentegen, legt meer nadruk op de lyriek, en is veelal van oorsprong bedoeld als luistermuziek (met uitzondering van commerciële hiphop).

Trivia
Bij de TMF Awards zijn de categoriëen Beste Rap en Beste R&B komen te vervallen om plaats te maken voor een prijs voor Beste Urban.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Urban

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.