muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Unico Wilhelm van Wassenaer

Nederlandse diplomaat en componist, (rijksgraaf van Wassenaer, heer van Obdam), (landgoed Twickel, gem. Ambt, 1692 - 's-Gravenhage 1766),

Unico Wilhelm van Wassenaer Obdam was de derde zoon van Jacob van Wassenaer Obdam en Adriana van Raesfelt. Hij was lid van de Overijsselse, later van de Hollandse Ridderschap, gecommitteerde ter Staten-Generaal, hoogheemrad van Delfland, raad ter admiraliteit van Rotterdam, bewindhebber van de VOC ter kamer Hoorn en Enkhuizen, gezant naar Frankrijk en landcommandeur van de Duitse Orde.

Graaf Unico Wilhelm van Wassenaer Obdam werd geboren op 2 november 1692 in Delden. Toen hij vijftien jaar oud was vergezelde hij zijn vader naar het hof in Dusseldorf. In 1709 vestigde hij zich in het familiehuis in Den Haag. Hij studeerde recht en andere vakken aan de Universiteit van Leiden. Na zijn vaders dood in 1717 erfde hij het Kasteel in Twickel en begon hij aan zijn grote tocht door Europa (Parijs, Rome, Florence, Venetie, Wenen en Praag).
In 1723 huwde hij Dodonea Lucia van Goslinga uit Franeker en krijgt drie zonen. Na een voorspoedige carriere als Nederlands diplomaat stierf hij op 6 november 1766.

Deze Nederlands diplomaat beoefende de muziek als amateur en is vooral bekend vanwege zes Concerti armonici, meest vierdelige werken voor een zevenstemmig strijkersensemble, gecomponeerd tussen 1725 en 1740 en anoniem uitgegeven in 1740 door de Haagse musicus Carlo Ricciotti, opgedragen aan Unico's vriend Willem Bentinck. Dit werk werd in het verleden meestal toegeschreven aan Ricciotti en ook wel aan Pergolesi, totdat de Nederlandse musicoloog Albert Dunning in 1979 het auteurschap van Van Wassenaer kon vaststellen. De bekendheid van Unico Wilhelm van Wassenaer Obdam (1692 - 1766) als componist is dus van nog zeer recente datum. Door de vondst van een manuscript van de 'Concerti Armonici' in de bibliotheek van kasteel Twickel kon hij in 1980 worden geïdentificeerd als de componist van deze kamermuziek, die, behorend tot het internationale repertoire, voordien werd toegeschreven aan onder anadere de Italiaan Giovanni Battista Pergolesi.

Het handschrift van het manuscript was niet van Van Wassenaer, doch er stond wel een introductie bij dat door hem was geschreven. De concertos zijn waarschijnlijk gespeeld tussen 1725 en 1740 tijdens de veel voorkomende muzikale 'Soirees' van de hoogste sociale kringen in Den Haag. Van Wassenaer wilde anoniem blijven als componist; componeren was in die tijd namelijk ver beneden het niveau van een edelman. De concertos zijn in 1740 in Den Haag gepubliceerd door de Italiaanse violist Carlo Ricciotti (1681-1756). In eerste instantie werden deze Concertos dus aan Ricciotti toegeschreven.

In zijn jeugd heeft Wilhelm van Wassenaer vrijwel zeker muzieklessen ontvangen van de Haagse organist Quirinus van Blankenburg en van de musici Carlo Francesco Ricciotti detto Bacciccia en Henrico Albicastro.

De stijl van deze Concertos vertonen een rijkheid aan harmonie en melodische inventiviteit die vrij uniek waren voor de tijd waarin zij zijn geschreven. Zonder twijfel had Van Wassenaer een gedegen, cosmopolitische, muzikale kennis. De grootste invloed was echter uit Italie afkomstig.

bron: internet, www.wassenaer.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.