muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Uitwijking

Geluid kan worden gezien als longitudinale golven (Uitwijkingen) die zich voorplanten door een medium.
De amplitude is de grootste uitwijking uit de evenwichtstand.

Wat is geluid?: Geluid wordt opgewekt door een bron (een zender): zanger verkeer etc. Geluid heeft altijd een medium nodig om zich door te verplaatsen. Elk medium heeft een bepaalde dichtheid wat de voorplantingssnelheid van het geluid bepaalt. Het medium waar we het veel mee te maken hebben is lucht. Wat voorbeelden van voortplantingssnelheden: lucht: 340 m/s, water 1500 m/s, steen 5000 m/s. Om het geluid te horen hebben we een ontvanger nodig (oor, microfoon etc.).

Een trillingsbron veroorzaakt een golf die van de ene plaats naar de andere 'loopt' (lopende golf).
In een koord of een veer kun je een transversale golf opwekken door het uiteinde op-en-neer te bewegen. Eén beweging op-en-neer veroorzaakt in het koord of de veer een golfberg en een golfdal (samen één golf).
In een veer kun je een longitudinale golf laten lopen door het uiteinde vooruit en achteruit te bewegen. Eén trilling van het uiteinde van de veer veroorzaakt in de veer een verdichting en een verdunning (samen één golf).

Een periodieke golfvorm (beweging) is een golfvorm (beweging) die elke keer opnieuw achter elkaar wordt uitgevoerd en de beweging duurt elke keer even lang. (herhalende uitwijking en dus een constante periode). De lengte van de beweging (bijv. in seconden), noemen we de periode. Als het uiteinde van het koord of veer een aantal trillingen achter elkaar uitvoert, ontstaat een reeks van golfen die achter elkaar lopen. In een reeks golven zit een patroon dat zich na een bepaalde afstand herhaalt. Die afstand is de golflengte. De snelheid waarmee een golf zich voortplant, is de golfsnelheid. Een periodieke golfvorm heeft een aantal eigenschappen namelijk de amplitude(uitwijking) een periode(golflengte) en een frequentie(hoe vaak de periode in een seconde voorkomt).

FREQUENTIE - Aantal trillingen per seconde van een toon. Hoe sneller de trilling (hoge frequentie) hoe hoger de toon wordt. De frequentie kan berekend worden dmv. f=1/T en dus ook T=1/f. Frequentie nemen we waar als toonhoogte. Het menselijk gehoor heeft ongeveer een bereik van 20 tot 20000 Hz.(Hz. = Hertz = aantal trillingen/periodes per seconde).

Ons oor is het meest gevoelig voor geluiden die in het frequentiebereik tussen de 500 en 8000 Hz liggen. Tonen die daaronder en daarboven liggen hebben een grotere amplitude nodig om even luid waargenomen te worden.

maximale uitwijking ==> amplitude = volume
De amplitude van een trilling is, de uitwijking van de golflijn. Hoe groter de amplitude, hoe harder het geluid.

Aan het trommelvlies zit aan de achterkant het eerste gehoorbeentje: de hamer. In volgorde heten de drie gehoorbeentjes hamer, aambeeld en stijgbeugel. Deze zeer kleine beentjes danken hun naam aan de vorm die ze hebben. Ze zetten de grote uitwijking (amplitude) van het trommelvlies om in een kleinere uitwijking naar het binnenoor: een soort hefboomwerking. De gehoorbeentjes worden door spiertjes op hun plaats gehouden. Door het spannen van die spiertjes kan het doorgeven van de trillingen worden gedempt. Dat vormt een bescherming van het binnenoor als de trillingen een te grote amplitude krijgen. Dat gebeurt bij hoge geluidsniveaus. De verzwakking die optreedt door het spannen van de spiertjes is maximaal 10 tot 20dB.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.