muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Turlough O'Carolanof Terence Carolan geboren Newton bij Nobber, graafschap Meath, 1670, gestorven Alderford, County Roscommon, 25 maart 1738
Iers harpist en componist

O'Carolan verhuisde waarschijnlijk in zijn tienerjaren met zijn familie naar Ballyfarnan, graafschap Roscommon. Hier ging zijn vader John bij de familie MacDermott Roe werken. Mevrouw MacDermott Roe gaf hem een opleiding en de jongen toonde talent voor poëzie. Op zijn 18de jaar werd O'Carolan blind door de pokken. Mary Fitzgerald McDermott Roe zorgde ervoor dat hij harples kreeg, gaf hem een een paard en een gids en stuurde hem op reis.

Eerst werd hij niet beschouwd als een groot muzikant. De oude barden begonnen hun training op jonge leeftijd en hij begon niet eerder dan dat hij volwassen was. Eén van zijn eerste beschermheren, een graaf Reynolds stelde voor dat hij ging componeren. Carolan's eerste werk Si Beag, Si Mor was hiervan het resultaat. Nadat zijn compositie voltooid was werd zijn roem of heel Ierland verspreid en begon zijn carrière. Hij Hij reisde bijna bijna vijftig jaar lang door Ierland waarbij hij zijn melodieën componeerde en uitvoerde.

O'Carolan verdiende zijn geld door te reizen van landhuis naar landhuis en van kasteel naar kasteel, waarbij hij de huishoudens vermaakte evenals de vrienden van enkele van de beroemdste en rijkste mensen van Ierland uit die tijd. Vaak schreef hij als speciale gunst een melodie ter ere van de heer des huizes, of zijn vrouw of dochter. Hij noemde deze melodieën Planxties. Hij had zeer veel succes en mensen stelden vaak trouwerijen en begrafenissen uit, zodat Carolan aanwezig kon zijn om de passende melodie te spelen.

Toen Carolan nog een erg jonge man was nog voordat hij blind geworden was, ontmoette hij en werd hij verliefd op Bridget Cruise, een dochter uit een adellijke familie. Omdat hij van veel lagere afkomst was kon het nooit tot een huwelijk leiden. Hoewel O'Carolan een succesvol leven leidde kon hij Bridget nooit vergeten en schreef hij 3 planxties voor haar.

Carolan was ook beroemd om zijn liefde voor de drank, in het bijzonder Ierse whiskey. Hij schreef een melodietje ter ere van whiskey. In 1738 nadat O'Carolan ziek werd keerde hij terug naar de familie MacDermott Roe. Toen hij op sterven lag vroeg hij om een laatse kom van zijn favoriete drank. Zijn laatste woorden waren: "De drank en ik zijn zo lang vrienden geweest, het zou jammer voor mij zijn te vertrekken zonder een laatste kus" en hij stierf.

Carolan componeerde circa 200 liederen, die in drie delen in druk verschenen (ca. 1721, ca. 1748 en ca. 1780. Zijn laatste lied Carolans Farewell kreeg grote bekendheid.

website: english.glendale.cc.ca.us

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.