kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Triphop

Triphop is een muziekstijl die elementen uit de dance, hiphop, reggae en rock samenvoegt. Triphop is ontstaan in het Verenigd Koninkrijk in de jaren 1980. In dit decennia besefte men dat elektronische muziek niet per se versneld hoefde te worden. De groep Massive Attack (bestaande uit Tricky, Mushroom, 3D en Daddy G), begon met het produceren van een andere stijl elektronische muziek. In 1991 bracht deze groep het eerste triphopalbum uit, "Blue Lines".

Massive Attack en Portishead, beide afkomstig uit Bristol, worden gezien als de grondleggers van het genre. In de loop van de vroege jaren 1990 werd het genre sterk beïnvloed door de breakbeat en wat later ook de drum and bass.

De term "triphop" werd bedacht door muziekjournalist en ambient-deejay Mixmaster Morris. Hij gebruikte de benaming voor het eerst in een recensie van DJ Shadow's "In-Flux" single in het Britse muziektijdschrift Mixmag in 1994. Het voorvoegsel "trip" verwijst overigens naar het trippen onder invloed van, vooral, marihuana. Dit voorvoegsel is goed gekozen omdat triphop-muziek bij eerste beluistering door velen als 'loom' wordt ervaren. Een andere verklaring is dat de repeterende, voortstuwende ritmes voor de luisteraar een soort van 'trip'-effect zouden hebben.

Overigens hebben de meeste artiesten die onder "triphop" geschaard worden een hekel aan de term. Het genre wordt daarom ook wel "downtempo", "downbeat", "abstract beats", "lounge" genoemd. Een sterk verwante muziekstijl is Chill Out (ook wel Lounge genoemd), een aantal groepen en artiesten wandelen met hun muziek vaak van het ene naar het andere genre.

Andere verwante muziekstijlen zijn: acid jazz, dub, broken beat, nu jazz, ambient, Intelligent Dance Music (IDM), instrumentele hiphop, abstracte hiphop

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Triphop

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 14.