muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Trijntje Oosterhuis

Nederlands zangeres,

Trijntje) Oosterhuis is geboren op 5 februari 1973 in Amsterdam. Ze is een dochter van de theoloog en uitgetreden priester Huub Oosterhuis en violiste Jozefien Melief (van het Amsterdamse Promenade Orkest).

Samen met haar broer Tjeerd Oosterhuis formeerde Trijntje in de jaren 80 de band Total Touch, waarmee ze een muzikale mix brachten van 80's, soul, 90's, R&B, funk, pop en dance.

In 1994 kreeg Trijntje de kans om met saxofonist Candy Dulfer de wereld rond te toeren, als onderdeel van het backgroundkoor.

1995 was het jaar waarin Total Touch een platencontract kreeg aangeboden bij label BMG Music. Het titelloze debuutalbum van de band verscheen een jaar later. De eerste single Touch Me There werd een grote hit in de zomer van 1996. In september verscheen de tweede Total Touch-single 'Somebody Else's Lover', die de groep de definitieve doorbraak in Nederland bezorgde. De single behaalde de 3e plaats en werd met platina onderscheiden.

Op 14 augustus 1996, tijdens de opening van de Amsterdam ArenA, zong Trijntje Oosterhuis voor een publiek van 50.000 mensen en miljoenen TV-kijkers de door John Ewbank geschreven hymne 'De zee'. Dit optreden resulteerde in een top-10 hit en enorm veel media aandacht.

In 1997 scoorde Trijntje een grote hit met het nummer 'Wereld Zonder Jou', een duet met Marco Borsato. Ook in 1997 won ze de Zilveren Harp.

April 1998 keerde Total Touch terug met het tweede album 'This Way', waarvan de eerste single 'I'll Say Goodbye' een grote hit werd. Het album behaalde 2 maal platina.

Eind '98 scoorde Trijntje opnieuw een solohit met het nummer 'Vlieg Met Me Mee', de titeltrack van de Nederlandse speelfilm Abeltje.

1999 Terwijl Tjeerd ging werken aan nieuw materiaal, deed Trijntje een aantal soloprojecten. Zo zong ze aan de zijde van jazzpianist Herbie Hancock op het 24ste North Sea Jazz Festival. Ook deed Trijntje een 'Marlboro Flashback-tour', waarbij ze zich stortte op het oeuvre van Stevie Wonder, een persoonlijke favoriet van de zangeres. Hiervan verscheen een liveregistratie op CD, genaamd 'For Once In My Life'. Dit album behaalde de platina status.

Ondertussen ontving Total Touch de Gouden Vedel van de vereniging van dansschooleigenaren en een Alcas Award, een prijs voor de meest populaire achtergrondmuziek.

In 2001 besloten Trijntje en Tjeerd om Total Touch als band op te heffen. Trijntje reisde op 5 mei per helikopter langs verschillende bevrijdingsfestivals in Nederland. In het najaar startte ze een solotournee langs de theaters. Op het Rotterdamse Dunya-festival zong Oosterhuis een duet met rai-zanger Khaled.

Het eerste 'echte' soloalbum van de zangeres verscheen onder de titel 'Trijntje Oosterhuis' in maart 2003 bij EMI Music, met de eerste single 'Free' als voorloper in februari. Het album bevatte bijdragen van o.a. haar broer Tjeerd, John Ewbank, James Hallawell (producer van Wet Wet Wet) en de componist Blair Mackichan.

In februari 2004 kreeg Trijntje de Gouden Harp. De jury prees haar zangkwaliteiten, maar ook het feit dat ze zelf haar liedjes schrijft, zowel tekst als muziek.

Begin 2004 tekende de zangeres een platendeal bij het Amerikaanse Jazz-label 'Blue Note'. Er werd vervolgens een nieuw livealbum van de zangeres uitgebracht: 'Strange Fruit' - een registratie van liedjes van Billie Holiday en George Gershwin, gespeeld samen met het Amsterdam Sinfonietta en de Houdini's in 2003.

In de zomermaanden ging Oosterhuis met zwangerschapsverlof en beviel in september van haar eerste kind samen met echtgenoot Sander van den Eeden.

Trijntje sloot 2003 goed af met de release van een kerstsingle: 'Merry Christmas Baby', samen met saxofonist Candy Dulfer.

Vanaf februari 2006 toerde Trijntje weer langs de Nederlandse theaters met een avondvullende show.

Bronnen: wikipedia

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.