kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Trance

Trance is een subgenre van dance dat zich in de jaren 90 sterk heeft ontwikkeld. Trance kan worden beschreven als een melodie waarbij de beats per minuut vaak tussen de 125 en 150 ligt en waarbij een bepaalde melodie vaak wordt herhaald. Het wordt gekenmerkt door zijn melodische motiefjes en spacy klanken, waardoor de luisteraar het gevoel krijgt alsof hij 'in trance' is.

De muziekstroming trance ontwikkelde zich begin jaren 90 nadat dj's steeds vaker techno met rock-, disco- en New Agemuziek waren gaan combineren. Hierdoor ontstonden verschillende muziekstromingen: hardtrance, Goa-trance, progressive trance, eurodance en happy hardcore. De trance zoals we die nu kennen was toen vooral een underground stroming die alleen door een klein groepje fanatici geliefd was. Bekende producers van die tijd waren DJ Dag, Jam El Mar, Mark Spoon en Cosmic Baby. Eén van de eerste trance-platen die bij het grote publiek doorbrak, was Power of American Natives van Dance 2 Trance.

Na de Hardtrance/Happy Hardcore hype midden jaren 90 in Nederland, België en Duitsland trok ook de langzamere trance de belangstelling van het grote publiek door hits als Robert Miles - Children, BBE - Seven Days & One Week en Energy 52 - Café Del Mar. Maar trance werd pas echt razend populair toen het genre in 1999 een gezicht kreeg in de vorm van bekende DJ's als DJ Tiësto, Paul van Dyk, Armin van Buuren en Ferry Corsten. Ook werden er in die tijd veel festivals met tienduizenden bezoekers georganiseerd die trance op het programma hadden staan.

De huidige trance bevat nog wel de basiselementen die het had begin jaren 90, maar toch zijn de producties van deze tijd niet meer te vergelijken met die van vroeger.

Veel platen in de top 40 krijgen het predicaat trance, maar dat is meestal onterecht. Dit zijn meestal moderne eurodance platen die makkelijk in het gehoor liggen en daardoor toegankelijker zijn voor het grote publiek dan de underground trance.

Subgenres van de trance:
. Progressive Trance
. Vocal Trance
. Techtrance
. Hardtrance
. Eurotrance
. Progressive Psytrance
. Psychedelic Trance (of: Goa-Trance)

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Trance_%28muziek%29

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 14.