muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Toshiro MayuzumiToshiro Mayuzumi geboren Yokohama 1929, gestorven Kawasaki 1997
Japans componist

Toshiro Mayuzumi was de eerste Japanse componist die composities schreef van musique-concrète en electronische muziek.

Toshiro Mayuzumi studeerde van 1945 tot 1951 aan de universiteit van Beeldende Kunst en Muziek in Tokyo, waar hij les had van Tomojiro Ikenouchi (1906-1991) en Akira Ifukube (1914-2006). In 1951 behaalde hij zijn graad en beleefde een succesvolle première van zijn compositie Sphenogrammes aan het ISCM festival.

Het jaar daarop studeerde Mayuzumi in Parijs aan het Conservatoire National Supérieur de Musique, bij Tony Aubin. In Parijs komt hij in aanraking met de musique concrète beweging.

In 1953 keerde Mayuzumi terug naar Tokyo en vormde samen met Ikuma Dan en Yasushi Akutagawa de componistengroep 'Sannin no Kai' ("Groep van de drie") en schreef het eerste Japanse musique-concrète werk "X, Y, Z" (1955) en het eerste Japanse electronische stuk Shusaku I (1955).

Verder experimenteerde Mayuzumi met geprepareerde piano's, ongewone instrumentaties twaaltoonstechniek (dodecafonie), seriële en aleatorische methoden.

Vanaf de late jaren vijftig werd Mayuzumi's muziek gaandeweg meer beïnvloed door de traditionele Japanse muziek en het Boedhisme. Dit resulteerde in 1958 alsook in 1967 in de Otaka Prijs voor zijn composities.

Mayuzumi componeerde eveneens voor het theater en voor de film. Midden jaren zestig won hij een award voor zijn electronische partituur voor de Olympische Spelen in Tokyo. Later in zijn carrière presenteerde hij een televisieshow en was hij voorzitter van de Japanse Componisten Federatie.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.