muziekbus
Dit artikel is 08-08-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Toppop

AVRO's Toppop werd van 22 september 1970 tot 27 juni 1988 uitgezonden. Het idee was afkomstig van Britse Top of the pops. Ad Visser verzorgde de presentatie tot 1985 met vaste vervanger Krijn Torringa, later Marjon van Rijn. Na Ad Visser presenteerden achtereenvolgens Kas van Iersel en Bas Westerweel het programma.

Toppop was voornamelijk gevuld met beelden van popartiesten die in de Toppopstudio hun nieuwste hit playbackten. Dit gebeurde aanvankelijk aan de hand van de keuze van de kijker. Later werd de Nationale Hitparade als uitgangspunt genomen.

Heel de popwereld bezocht gedurende de jaren 1970-1988 de TopPop-studio's: zelfs David Bowie ('Rebel rebel'), Bob Marley en The Jacksons mét Michael.

Wanneer de artiest niet naar TopPop kwam, dan ging TopPop naar de berg d.w.z. op locatie: Cliff Richard in zijn achtertuin in Londen. Barry White thuis achter de vleugel samen met zijn vrouw als ook KC & the Sunshine Band aan het werk in hun geluidsstudio in Miami. Als dat ook niet lukte werden succesnummers ook wel van beeld voorzien door een jazzballet onder leiding van Penny de Jager.

Penney de Jager is de danseres met uitzinnige haardos die vaak in mist gehuld een zeer aparte choreografie ten beste gaf om de afwezigheid van de artiest op te vangen. Verder komen tijdens de uitzending allerlei wetenswaardigheden over de artiest-in-kwestie voorbij.

Historie
Rien van Wijk produceerde voor de AVRO al het muziekprogramma Doebiedoe, popmuziek ingeleid met een praatje. Een succesvolle aflevering met een muziek topdrie bracht Van Wijk op het idee een programma met louter muzikale acts te brengen. Toppop werd ongemeen populair bij de jeugd. Niet in de laatste plaats door de merkwaardig bebrilde presentator Ad Visser en het showballet onder leiding van Penney de Jager, maar ook door de visuele toon van het programma verzorgd door Frans Schupp en decorontwerper Jaap de Groote.
Schupp die al eerder de graphics bij Doebiedoe had verzorgd gebruikte nieuwe technieken als zwaaiende camera's, vervormende filters en loops in videobanden. Ook waren zij de eersten die werkten met Chroma key (de blauwe achtergond). De decors die Schupp samen met De Groote bedacht vielen op door felle kleuren, extreme grafische effecten en soms uitzinnige vergrotingen van foto's, letters en spullen uit de dagelijkse omgeving.

TopPop Golden Years
Vanaf 2 maart 2007 (eenmalig om 20:30 uur, daarna elke vrijdag om 23:00 uur) elke week te zien: TopPop Golden Years. En Ad Visser (oftewel Mr. TopPop himself) heeft speciaal voor Cultura de programma's van een nieuwe inleiding voorzien. Een nieuw muziekprogramma dus, samengesteld op basis van uniek archiefmateriaal uit legendarische TopPop uitzendingen. De TopPop Golden Years-uitzendingen zijn daarbij thematisch gegroepeerd. Van Disco tot Funk, van Brillen en Snorren tot Erotiek en van Reggae tot Rock.

Websites: www.toppop.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.