muziekbus
Dit artikel is 31 05 2017 11:28 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Toon A

A is de naam van de 6de toon van de grote tertstoonladder van C.

Stemmen
De a is een belangrijke toon omdat het de zogenaamde "stemtoon", "kamertoon" of "koortoon" is, dat wil zeggen: de toon van waaruit men alle instrumenten op gelijke toonhoogte brengt.

De eengestreepte a' - in de wetenschap A4 genoemd - is in 1939 internationaal op 440 Hz vastgesteld (dat is: 440 hele trillingen per seconde). Noot: In 1885 is voor wetenschappelijke toepassing vastgelegd dat de A4 een frequentie van 440 Hz hoort te hebben (standaard van een specifieke klankbron bij 20°C).

Stemvorken en stemfluitjes laten (bijna altijd) de toon a horen. In het traditionele symfonieorkest geeft de hoboïst de stemtoon aan. (De hobo heeft een goed opvallende toon en is bovendien een instrument dat weinig last heeft van "verstemmen": het is een toonvast instrument.)

In enkele gevallen wordt niet de 'a' maar de één halve toon hoger liggende toon 'bes' als stemtoon gebruikt: dit is met name het geval in harmonie- en fanfaremuziek. In veel popmuziek wordt vaak een frequentie van 442 of zelfs 445 Hz gebruikt omdat dat een meer indringende hoorsensatie oplevert.

Vgl. ook: afgeleide tonen - octaaf - stamtonen - stemmen - Hertz

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.