muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Tony Conrad

eig. Anthony S. Conrad geb. 1940 in Baltimore
Amerikaans componist, violist, film/video kunstenaar, geluidskunstenaar en leraar

Tony Conrad studeerde in Harvard evenals David Behrman, Christian Wolff en Frederic Rzewski. Na het behalen van zijn diploma in 1962 ging hij naar New York waar hij zich al snel in de underground scene begaf en zich ging verdiepen in de Indiase muziek.
In 1963 werd hij lid van het 'Dream Syndicate' of 'Theater of Eternal Music' met La Monte Young, Marianne Zazeela, Angus MacLise en John Cale, voor lange improvisaties, een urenlang aanhoudende toon spelend. Een opname van april 1965, Inside the Dream Syndicate Volume 1 : Day of Niagara (uitgegeven in 2000 door Table of Elements) getuigt van de ontkieming van de minimalistische muziek. De Dream Syndicate ging uit elkaar in 1965, Angus MacLise en John Cale werkten vervolgens samen met The Primitives met Lou Reed en de beeldhouwer Walter de Maria, een groep die uiteindelijk The Velvet Underground zou worden.

Tegelijkertijd met Dream Syndicate, had Tony al vele activiteiten zoals filmmaker, geluidstechnicus en technisch adviseur, met name met Jack Smith in 1963 voor diens film Flaming Creatures. Tony Conrad begon zijn eerste echte experimentele video's, waaronder The Flicker, Coming Attractions, The Eye of Count Flickenstein en Film Creatures, en componeerde zelf de muziek voor deze films.

Het is door de tussenkomst van een Duitse regisseur dat Conrad de Krautrock ontdekte. In 1972, La Monte Young begeleidend naar de Documenta van Kassel, een groot hedendaags Duits kunstfestival, bracht hij drie dagen door in de studio van de groep Faust in Wümme en nam zo zijn eerste plaat op: Outside The Dream Syndicate (1973.
Bij zijn terugkeer naar de V.S. accepteerde hij een functie als leraar aan de universiteit van Buffalo, zijn andere activiteiten loslatend.

Pas in 1993, toen Outside The Dream Syndicate heruitgebracht werd door het label Table of Elements, keerde Conrad terug in de scene. Hij speelde met Faust tijdens een manga filmfestival in Atlanta en nam het album Slapping Pythagoras op in 1995.

In 1996 nam hij de single The Japanese Room at La Pagode op in samenwerking met Gastr del Sol. Tony Conrad gaf in datzelfde jaar een van zijn oude werken Four Violins uit, geschreven in 1964. Het volgende jaar werd dat stuk opgenomen in de 4-CD box, Early Minimalism, dat in tegenstelling tot zijn naam, bestond uit nieuwe werken (behalve Four Violins).

In de latere jaren heeft Conrad samengewerkt met David Grubbs, Jim O'Rourke en opnieuw met Angus MacLise.

Een speciale editie voor de dertigste verjaardag van Outside The Dream Syndicate een dubbel CD met kistje en boekje, een luxe uitgave werd gepubliceerd door het label Table of Elements (distributie Metamkine).
Table of Elements heeft ook eind 2005 Bryant Park Moratorium Rally (1969) uitgegeven, door Tony opgenomen in zijn New Yorkse appartement tijdens de manifestaties tegen de oorlog in Vietnam, één microfoon in het raam geplaatst en de de andere microfoon de uitzending op de televisie opnemend.

Bron: neospheres.free.fr


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.