muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Tony Allen

Tony Allen (12 Augustus, 1940 Lagos, Nigeria)

Tony Allen staat bekend als een van de meest originele drummers ter wereld.

De in Nigeria geboren Allen leerde het drummen toen hij achttien was en als technicus voor de radio werkte. Zijn vader stimuleerde Allen al langer om muziek te maken. Hij liet hem thuis kleine optredens verzorgen voor vrienden en familie. Ook speelde Allen in de fanfare band van zijn school. Altijd erop gericht zijn spel te verbeteren, begon Allen een zoektocht naar de ideale band. Zo kwam hij in de jaren zestig bij Nigeriaanse super ster Fela Kuti terecht. In 1964 sloot Allen zich aan bij Kuti's band Koola Lobitos.

Samen met Fela Kuti creëerde Allen de zogenaamde Afrobeat, een mix van jazz en traditionele, voornamelijk Nigeriaanse muziek. Kuti en Allen ontwikkelden deze nieuwe muziekstijl verder toen ze in 1969 door de Verenigde Staten toerden en vele Amerikaanse topmusici ontmoetten. Allens rol in Fela's band werd steeds groter. In Fela Kuti & Africa 70, opvolger van Koola Lobitos, nam Allen naast de drums ook de muzikale regie van de band voor zijn rekening. De Afrobeat van Kuti en Allen kwam tot grote bloei in de periode van 1969 tot 1978. Eind jaren zeventig nam de populariteit af omdat Allen zich meer en meer op een solocarrière ging toeleggen.

Tony nam zijn eerste drie solo albums op met Africa 70, terwijl hij nog voor Fela werkte. In 1978 brak hij definitief met Fela en richtte hij zijn eigen band op, The Afro Messengers. Met deze band nam hij het album No Discrimination op, dat uitgroeide tot een klassieker. Niet veel later verhuisde Tony naar Parijs en kwam zijn carrière in een wat rustiger vaarwater. Gedurende de jaren tachtig en negentig was het grotendeels stil rond de muzikant. Hier kwam in 1997 verandering in, het jaar dat Fela kwam te overlijden. Afrobeat beleefde wereldwijd een hernieuwde belangstelling onder een nieuwe generatie clubbers.

Eind jaren negentig verbrak Tony een langdurige periode van stilte met het album Black Voices. Hij werkte voor dit album met hip hop producer Doctor L. en wist zo Afrobeat in een keer nieuw leven in te blazen. Sindsdien is de herleving van zijn populariteit een feit. Een groot deel van zijn oude werk is inmiddels opnieuw uitgebracht. Verschillende remix projecten hebben zijn publiek verder verbreed tot ver buiten de grenzen van de wereldmuziek.

Tony's quotes
"We have funk drumming, reggae drumming, and we have afro-beat drumming. Not everybody knows about this style and I want to show people what it is. Sometimes I hear people trying to play in an afro- beat way but the drummer is just playing funk or whatever. That is not afro-beat music. The music has certain ingredients. Afrobeat is not just one pattern. Each pattern can be played at different tempos. It's one person playing like four - you understand ? I started adding the hi-hat to the highlife grooves. Highlife is originally from Ghana but you can hear it in Nigeria and Senegal as well. Highlife was the rock and roll of West Africa".

Websites: sites.nps.nl, 3voor12lokaal.vpro.nl, 3voor12.vpro.nl/artiesten, www.muziekweb.nl, en.wikipedia.org

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.