muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ton Koopman

Ton Koopman geboren 2-10-1944 in Zwolle
Nederlands organist, klavecinist en dirigent

Ton Koopman studeerde musicologie, orgel en klavecimbel in Amsterdam. Hij werd in 1969 resp. 1970 voor zijn vertolking op beide instrumenten onderscheiden met de prix d'excellence.

Koopman treedt zowel in binnen- als in buitenland op als solist en dirigent en werkt vaak samen met René Jacobs, Jordi Saval, het Gentse Collegium Vocale en het Keulse ensemble Musica Antiqua.

Koopman richtte in 1979 een barokorkest en in 1992 een koor op in Amsterdam. Daarnaast werd hij benoemd tot hoofddirigent van het kamerorkest van de Nederlandse Radio in Hilversum.

Koopman doceert aan de conservatoria van Amsterdam en Rotterdam en is professor klavecimbel aan het Koninklijke Conservatorium van Den Haag. Koopman is tevens erelid van de Royal Academy of Music in Londen.

Ton Koopman heeft zich steeds ingezet voor een authentieke speelwijze van barokke en klassieke muziekstukken. Tegenwoordig werkt hij aan de opname van de integrale cantates en orgelwerken van Johann Sebastian Bach. Voor zijn eerste opnames van Bachs cantates werd hem in februari 1996 in Parijs de Hector-Berliozprijs toegekend.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.