muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Tom Petty

Tom Petty & The Heartbreakers

Thomas Earl Petty (geboren 20 oktober 1950) is een Amerikaans muzikant. In 1976 brak hij door met zijn band Tom Petty & the Heartbreakers. Zijn muziek wordt regelmatig vergeleken met de stijl van Bob Dylan en Neil Young.

Tom Petty werd in 1950 geboren in Gainesville, Florida. Op zijn zeventiende verliet hij school om zich aan te sluiten bij de band Mudcrutch. In deze band zaten ook de latere Heartbreakers Mike Campbell (gitaar) en Benmont Tench (keyboard). Begin jaren zeventig ging de band uit elkaar, vlak nadat de groep een contract was aangeboden door Shelter Records.

Tom Petty trok toen van de ene band naar de andere, tot hij zich in 1975 zich weer aansloot bij Tench en Campbell, die een samenwerking waren aangegaan met Ron Blair (basgitaar) en Stan Lynch (drums). Het vijftal noemde zichzelf the Heartbreakers. In 1976 kwam het album Tom Petty & the Heartbreakers uit. Het album deed weinig in de Verenigde Staten, maar was in het Verenigd Koninkrijk een groot succes, mede doordat de band daar op tournee ging als openingsact voor Nils Lofgren. Na het Britse succes sloeg het album ook in Amerika aan. You're Gonna Get It, het tweede album uit 1978, was de eerste grote hit in hun thuisland.

Door overnames moesten Petty en the Heartbreakers in 1979 van label wisselen, en kwam zo terecht bij Backstreet Records. Eind 1979 kwam het derde album uit, Damn the Torpedoes. Het album was een groot succes: het werd goed ontvangen bij zowel de critici als het grote publiek, en de band scoorde enkele hits. Na Damn the Torpedoes volgde Hard Promises uit 1981. Datzelde jaar produceerde hij het terugkeeralbum van Del Shannon en schreef en zong hij een duet met Stevie Nicks. Na Long After Dark, het album uit 1982, verliet de bassist Ron Blair de groep. Hij werd vervangen door Howie Epstein.

In 1985, drie jaar later, kwam het volgende album uit, Southern Accents. Het album werd geproduceerd door David A. Stewart. Op dit album probeerde de band nieuwe genres uit. Na dit album ging de band op tournee met Bob Dylan. Dylan speelde ook op het nummer "Jammin' Me" voor het album Let Me Up (I've Had Enough) uit 1987. Nadat dit album uitkwam, werd Petty's huis verwoest door een brand.

In 1988 werd Petty lid van de Traveling Wilburys, een all-star band die ook bestond uit George Harrison, Roy Orbison, Bob Dylan en Jeff Lynne. Het jaar daarop bracht hij zijn eerste soloalbum uit, Full Moon Fever. Het album werd geproduceerd door Lynne en bevatte onder andere de hit "Free Fallin'". In 1991 keerde hij weer terug naar the Heartbreakers, en bracht met hen het album Into the Great Wide Open uit.

In 1993 kwam de Greatest Hits-cd uit, met daarop twee nieuwe tracks, beiden geproduceerd door Rick Rubin. Één van die tracks was "Mary Jane's Last Dance". Voor dit nummer ontving de band in 1994 een MTV Video Music Award voor Best Male Video. In hetzelfde jaar kwam Wildflowers uit, commercieel het grootste succes van de band. In 1996 maakte de band de soundtrack van de film She's the One. In 1999 kwam Echo uit, in 2002 The Last DJ en in 2006 Highway Companion.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Tom_Petty

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.