muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Tom JohnsonTom Johnson geboren Greeley, Colorado 18 november 1939
Amerikaans componist en criticus

Tom Johnson studeerde aan de Yale University, en nam privéles in compositie bij Morton Feldman. Na 15 jaar in new York, verhuisde hij naar Parijs, waar hij sinds 1983 woont. Johnson wordt beschouwd als minimalist, omdat hij met eenvoudige vormen werkt, beperkte toonschalen, en overwegend beperkte materialen gebruikt, maar hij opereert op een logischer manier dan de meeste minimalisten, vaak werkend met formules, verwisselingen en voorspelbare reeksen.

Johnson is zeer bekend om zijn opera's: The Four Note Opera (1972) wordt aanhoudend uitgevoerd in vele landen. Riemannoper is meer dan 20 keer opgevoerd in Duitssprekende landen, sinds zijn première in Bremen in 1988. Veel uitgevoerde niet-opera werken zijn onder meer Bedtime Stories, Rational Melodies, Music and Questions, Counting Duets, Tango, Narayana's Cows en Failing, een zeer moeilijk stuk voor solo bas.

Tom Johnsons grootste compositie, het Bonhoeffer Oratorium, een twee uur durend werk in het Duits, voor orkest, koor en solisten, met tekst van de Duitse theoloog Dietrich Bonhoeffer, ging in 1996 in Maastricht in première en is sindsdien in Berlijn en New York uitgevoerd.

Johnson heeft ook talrijke radio werken gecomponeerd, waaronder J'entends un choeur (in opdracht van Radio France voor de Prix Italia, 1993), Music and Questions en Die Melodiemaschinen, dat zijn première beleefde bij WDR Radio in Keulen in januari 1996. In 2004 beleefde het radiowerk A Time to Listen, zijn première bij Ierse Nationale Radio.

In 2001 ontving Johnson voor Kientzy Loops de Franse nationale prijs in de victoires de la musique.

De voornaamste opnamen die momenteel verkrijgbaar zijn op CD, zijn de Musique pour 88 (1988) (XI), An Hour for Piano (1971) (Lovely Music), The Chord Catalogue (1986) (XI), Organ and Silence (2000) (Ants), en Kientzy Plays Johnson (2004) (Pogus).

The Voice of New Music, een collectie artikelen, geschreven tussen 1971 en 1982 voor de Village Voice, uitgegeven in 1989 door Apollohuis, is nu copyrightvrij en kan gedownload worden op Engels, werd gepubliceerd door Editions 75 in 1996.

Verdere projecten van Tom Johnson zijn onder meer Tilework, een serie van 14 werken voor solo instrumenten, uitgegeven door Editions 75 in 2003, Same or Different, een werk in opdracht van de Nederlandse radio in 2004, en de Combinations for String Quartet, dat zijn première beleefde in Berlin tijdens the MärzMusik festival in 2004. Als uitvoerder speelt Johnson vaak zijn werk Galileo, een stuk dat 45 minuten duurt en is geschreven voor een zelf uitgevonden percussie-instrument.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.