muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Tolga Kashif

Tolga Kashif geboren Londen
Engels dirigent en componist van Turkse afkomst

Tolga Kashif wordt gezien als één van de meest veelzijdig getalenteerde musici van zijn generatie. Zijn succes loopt uiteen van een kritisch ontvangen CD van de toongedichten van Richard Strauss, tot de muzikale directie van de BBC Children in de single Perfect Day, die platina werd.

Kashif studeerde directie en compositie aan het Royal College of Music en later aan de Bristol universiteit bij Derek Bourgeois.

Zijn debuut als dirigent maakte hij met het London Philharmonic, waarna hij een frequent gastdirigent werd bij het Royal Philharmonic, City of London Sinfonia, Royal Liverpool Philharmonic en het Northern Sinfonia. In 1992 werd hij benoemd tot Associate Conductor van het National Symphony Orchestra.

Op het vasteland dirigeerde hij onder meer het Poolse National Symphony en het St Petersburg Philharmonic en dirigeerde hij een succesvolle serie concerten tijdens het Internatinale Festival van Istanboel in 1989 met het RLPO (Royal Liverpool Philharmonic Orchestra). Hij gaf verscheidene concerten met het Presidentiële Orkest van Turkije en keerde eind 2003 terug naar Turkije om in Bursa te dirigeren.

Sinds 1989 is Tolga Kashif een gevestigd componist en creatief-partner in The Music Sculptors, één van de voornaamste muziek genootschappen gespecialiseerd in "geluid bij beeld", met talrijke opdrachten van de BBC en alle andere belangrijke omroepen.

Zijn verschillende rollen als componist, dirigent en producer combinerend, werkte hij met het BBC Symphony, Royal Philharmonic, BBC Scottish Symphony, English Chamber en National Symphony.

Onder zijn belangrijke successen is de soundtrack voor ITV van de animatie First Snow of Winter, Where the Heart Is, die een onderscheiding kreeg, en voor documentaires zoals QED en de Gulf War van de BBC. Ook schreef hij en voerde hij vele opvallende advertentie-campagnes uit.
De single Perfect Day, met artiesten als Elton John, David Bowie, Bono, Lesley Garrett, Sir Andrew Davis, het Brodsky Quartet en Courtney Pine kreeg vele Accolades en media onderscheidingen.

Onder zijn media werken zijn de partituur voor de speelfilm, The Criminal, uitgebracht in de lente van 2001 en verkrijgbaar op DVD, ook dirigeerde hij het English Chamber Orchestra op een CD met gitaarwerken.
Kashif dirigeerde de wereldpremière van zijn compositie The Garden of the Prophet met het ECO in het Barbican.

In 2001 componeerde Kashif twee liederen en arrangeerde een derde voor Lesley Garrett's CD Travelling Light op EMI. De succesvolle partituur voor de animatie 2nd Star to the Left, met de stemmen van Hugh Laurie en Barbara Windsor, werd uitgezonden op BBC TV op Kerstdag 2001.

In maart 2002 was de wereldpremière van een nieuw lied, door Kashif geschreven in opdracht van de National Foundation for Youth Music. Drop in the Ocean werd uitgevoerd in de Royal Festival Hall en verder bij de Commonwealth Day Observance in de Westminster Abbey in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Koningin Elisabeth II. Verdere werd het meer dan 500 keer uitgevoerd met een totaal aantal uitvoerders van in de duizenden.

In 2001 kreeg Tolga Kashif de opdracht van EMI Classics om een symfonie te componeren op basis van de muziek van de legendarische popgroep Queen. De Queen Symphony werd door EMI Classics uitgebracht in 2002, en beleefde zijn wereldpremière in de Royal Festival Hall met het Royal Philharmonic Orchestra onder directie van de componist zelf.
De bandleden van Queen, Brian May en Roger Taylor woonden de uitvoering bij, evenals Jer Bulsara, de moeder van Freddie Mercury. De CD werd een groot succes en dook regelmatig op in internationale klassieke top tien's.
Kashif was ook arrangeur en producer van de laatste twee CD's van de sopraan Lesley Garrett, beide uitgebracht op EMI Classics.

In 2003 dirigeerde hij het Northern Sinfonia, tijdens een succesvolle tour in Engeland met Lesley Garrett.
In Juni was de Turkse première van de Queen Symphony, het openingsconcert van het Internationale Izmir Festival, met het Royal Philharmonic voor een publiek van 4.500 mensen.
Later in datzelfde jaar dirigeerde hij het stuk in Australië in het Sydney Opera House met het Sydney Symphony Orchestra, beide voorstellingen uitverkocht. De uitvoeringen werden uitgezonden op ABC Classic FM Radio in Australië en ABC TV vertoonde ook het concert van de wereldpremière, dat verder door heel Europa vertoond is. Er zijn uitvoeringen geweest in de VS, Schotland en Nederland evenals een tweede uitvoering in de Royal Festival Hall.

Tolga Kashif heeft ook gewerkt met Vanessa Mae op haar laatste CD voor Sony Classical, en met Maksim voor zijn laatste EMI Classics CD.

In 2004 dirigeerde hij nogmaals het Northern Sinfonia met Lesley Garrett tijdens een toernee door Engeland en trad met ze op in de Sage in Gateshead in 2005.

In 2005 begeleidde Kashif de jonge sopraan Harry Sever bij de uitvoering van zijn Ave Maria tijdens het Classic Response concert van de Royal Albert Hall en bij de uitvoering van Harry Sever's versie van Jerusalem tijdens de Classical Brits, ook in de Royal Albert Hall en uitgezonden op de TV.

Kashif nam ook liederen van hemzelf op CD op, met de zangeres Amy Nuttall voor EMI Classics en dirigeerde een CD met filmmuziek met het Royal Philharmonic.

In 2006 dirigeerde Kashif het Orkest van Opera North tijdens een uitverkochte uitvoering van de Queen Symphony, evenals het Royal Philharmonic, onder meer in de Royal Albert Hall. Ook dirigeerde hij het werk tijdens de Septembre Musical in Montreux (2006) om Freddie Mercury's zestigste verjaardag te herdenken. Op donderdag 16 november 2006 dirigeert Tolga Kashif de Queen Symphony met het Noord Nederlands Orkest in Groningen.

Een toernee door Engeland van de Queen Symphony zal in de lente en de herfst van 2007 plaatsvinden en andere uitvoeringen zullen in Italië, Portugal, Roemenië en Litouwen plaatsvinden.

Bron: www.musicpartnership.co.uk

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.