muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Toivo Kuula

Toivo Kuula geboren Vaasa 1883, gestorven Viipuri 1918
Fins dirigent en componist

Toen Toivo Kuula in de nasleep van de Finse Burgeroorlog in mei 1918 op een gewelddadige manier aan zijn einde kwam, werd hij de tragische romantische held van de Finse muziek.

Kuula werd geboren in Vaasa in 1838 en was een leerling van Nováãek, Wegelius en Järnefelt aan het Helsinki Muziek Instituut, voordat hij verder ging studeren in Bologna, Leipzig, Parijs en uiteindelijk in 1911-12 in Berlijn. Tijdens zijn jaren van studie was hij leraar en dirigent in Vaasa, en dirigeerde het orkest in Oulu.

In 1912 werd Kuula assistent dirigent van het Inheemse Orkest en van 1916 tot 1918 bekleedde hij een soortgelijke positie aan het Helsinki Stadsorkest.

Zijn werk als componist werd onvermijdelijk beïnvloedt door Sibelius, vooral puttend uit de volksmuziek van zijn geboortestreek. Hij is vooral bekend vanwege zijn liederen en vocale muziek. Kuula stierf op vijfendertigjarige leeftijd en was een volbloed nationalistisch romanticus. Zijn muziek ademt de sfeer van zijn eigen land, Ostrobothnia.

Kuula componeerde 24 solo liederen voor stem en piano, waarvan een sterke melodische golving en Slavisch pathos typische karakteristieken zijn. Ook hebben veel liederen een verlaagde toon en een melancholische stemming. Het zou echter te simpel zijn om te beweren dat Kuula een vurig heethoofd was, wiens liederen de ruigere tradities van Ostrobothnia belichamen. Naast lokale passies, bevatten zijn liederen ook een hele andere karaktertrek van verfijnde genuanceerde sensualiteit, zoals in Sinipiika (Blue Maiden) of Jääkukkia (Ice Flowers), wat dichtbij het impressionisme komt.

In Kuula's liederen zorgt de piano slechts voor een begeleiding. De piano structuur is niet onafhankelijk, zoals in de traditie van de liederen uit Centraal Europa. Zijn piano compositie is sonoor, welke dikke akkoorden doen denken aan Brahms. Kuula schreef talrijke volkslied arrangementen. De keuze van tekst laten een fervent patriottisme zien. Meer dan de helft van zijn liederen zijn op teksten van Eino Leino of V.A. Koskenniemi, grote Finse dichters uit zijn tijd. Veel van zijn liederen werden als eerste uitgevoerd door zijn vrouw, Alma Kuula, een zangeres en bron van inspiratie.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.