muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Timmy Thomas

Timmy Thomas (Evansville (Indiana), 13 november 1944) is een Amerikaanse soulzanger en toetsenist. Hij is vooral bekend van de hit Why can't we live together.

Levensloop
Thomas werd geboren als één van twaalf kinderen van een methodistische dominee. Vader Thomas leerde al zijn kinderen piano spelen en liet ze 's zondags spelen in de kerk. Als tiener kreeg Timmy Thomas jazzlessen van Stan Kenton en ging hij studeren aan Lane College in Jackson, Tennessee. In die tijd speelde hij de begeleiding voor Donald Byrd en Cannonball Adderley en werkte hij als sessiemuzikant in Memphis.

In 1967 studeerde Thomas af en tekende hij een contract bij Goldwax Records. Dat jaar nam hij twee singletjes op: Have some boogaloo en It's my life. Niet lang daarna verhuisde hij naar Miami. Na daar een paar jaar op een hogeschool te hebben gewerkt, opende hij in 1972 zijn eigen café: Timmy's Lounge Bar. In dit jaar schreef hij het nummer Why can't we live together. De inspiratie voor dit nummer haalde hij uit alle haat en pijn in de wereld, zoals racisme en de Vietnamoorlog. Hij nam het nummer in één take op. Het nummer kenmerkt zich door de uitgeklede productie. Hij speelt zelf hammondorgel en wordt enkel begeleid door een basgitaar en een drumcomputer. Nadat Henry Stone van TK Records het nummer op de radio hoorde, bood hij Thomas een contract aan, kocht hij de rechten van het nummer en bracht hij het landelijk uit. Why can't we live together haalde in het begin van 1973 de derde plaats in de Billboard Hot 100. In de Nederlandse Top 40 kwam het in maart tot #25 en in de BRT Top 30 tot #13. De opvolger People are changin' werd weliswaar een kleine hit in Amerika, maar hij wordt toch gezien als het prototype eendagsvlieg.

Na zijn succes had zijn carrière nog een paar keer een kleine opleving. In 1982 werd in Vlaanderen Why can't we live together opnieuw uitgebracht na het succes van de cover van de Jamaicaanse dj Mike Anthony en werd een bescheiden hit. Twee jaar later schreef Timmy Thomas een vervolg op Why can't we live together, getiteld Gotta give a little love, dat werd uitgebracht door Gold Mountain Records en kleine Amerikaanse hit werd. Anderhalf jaar later scoorde hij nog een hitje in Engeland met New York eyes, een duet met de Zuid-Afrikaanse zangeres Nicole. In 1990 kwam Thomas met een comebackalbum met daarop onder andere een nieuwe versie van Why can't we live together. Het was echter het nummer Dying inside to hold you dat een groot succes werd in Zuidoost-Azië en Australië. In Europa en Amerika bleef dat nummer onopgemerkt.

Inmiddels is Timmy Thomas gestopt met zijn muzikale carrière. Sinds 1995 geeft hij muzieklessen op een basisschool.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.