kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ties Mellema

Ties Mellema (Bergen op Zoom, 1976)

Website: Ties Mellema is een van de belangrijkste Nederlandse saxofonisten van dit moment. De Nederlandse media noemde hem 'de vaandeldrager van een nieuwe generatie´. Zijn spel wordt omschreven als expressief, lyrisch, virtuoos en passioneel. Zijn repertoire reikt van Bach tot Berio. Of hij nu solo speelt, met het Koninklijk Concertgebouworkest musiceert, of het podium onveilig maakt met Hans Dulfer: Mellema is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zijn publiek te betoveren. Ties Mellema is - naast uitvoerend musicus - ook hoofdvakdocent saxofoon aan de Artez en Fontys Conservatoria in Arnhem en Tilburg.

Biografie
Ties Mellema begon met het bespelen van de altsaxofoon toen hij negen jaar oud was. Hij speelde op jonge leeftijd voor de NCRV-radio en behaalde in 1990 een bronzen medaille tijdens het Concours pour les Jeunes Solistes des Régions de L'Europe in Saarburg, Duitsland.

Mellema voltooide zijn eerste- en tweede fase opleidingen (met onderscheiding) aan het Conservatorium van Amsterdam bij Arno Bornkamp. Hij studeerde ook aan de Koninklijke Hogeschool voor Muziek in Stockholm bij Christer Johnsson. Al gedurende zijn studie speelde hij vaak met orkesten als het Concergebouworkest, het Residentieorkest, Het Radio Philharmonisch, het Rotterdams Philharmonisch e.a.

In 1992-1993 studeerde hij in de Verenigde Staten, hier was hij solosaxofonist van het All State Wind Ensemble in North Carolina.

In 1997 behaalde hij een eerste prijs bij het Elfde Nationale Concours georganiseerd door de Stichting Jong Muziektalent Nederland.

Mellema won in zijn indrukwekkende carrière vele (internationale) prijzen als de prestigieuze Vriendenkrans van het Concertgebouw en Concertgebouworkest (alsmede de publieksprijs en een studiebeurs) en een studiebeurs van de Voorziening voor Jonge Excellerende Musici. Deze laatste beurs gebruikte hij voor lessen van de vermaarde saxofoonpionier Jean-Marie Londeix in Bordeaux.

Kamermuziek met het Amstel Quartet
Kamermuziek is één van Mellema's grootste passies. In 1996 richtte hij, samen met bevriende musici, het Amstel Quartet op. Dit saxofoonkwartet won vele prijzen zoals de Management Award en de Audience Award van de Concert Artists Guild Competition in Carnegie Hall, de Almere Kamermuziekprijs, de Yellowsprings Chamber Music Award en de Kersjes Prijs.
Samen met zijn Amstel Quartet richtte Mellema het Amstel Records label op. Amstel Records produceert cd's van het Amstel Quartet en andere muzikanten die artistiek gezien bij het kwartet passen. Mellema bracht twee cd's onder zijn eigen naam uit bij Amstel Records.

Recitals met Wijnand van Klaveren
Met zijn goede vriend, pianist Wijnand van Klaveren speelt hij recitals. Mellema en Van Klaveren hebben een persoonlijke en intieme stijl ontwikkeld die het resultaat is van een jarenlange intensieve samenwerking. Samen speelden zij op het jaarlijkse Prinsengrachtconcert voor maar liefst 15.000 mensen. Louis van Dijk over Ties Mellema/Wijnand van Klaveren: "Als uitzonderlijk talent hand in hand gaat met bevlogen gedrevenheid, kun je rustig spreken van een benijdenswaardige coïncidentie."

Amsterdam, 15 augustus 2007
Ties Mellema winnaar eerste Grachtenfestivalprijs
Vanmiddag werd om 16.30 uur in Passenger Terminal Amsterdam de eerste Grachtenfestivalprijs uitgereikt aan saxofonist Ties Mellema door Lodewijk Asscher, locoburgemeester van Amsterdam. Mellema kreeg de meeste stemmen van het Grachtenfestivalpubliek.
De Grachtenfestivalprijs is in het leven geroepen ter gelegenheid van de tiende editie van het Grachtenfestival. Deze publieksprijs is voor musici die in de afgelopen tien jaar een belangrijke rol hebben gespeeld in het Grachtenfestival. De musici hebben een speciale band met het festival en zijn publiek en traden er vaak al op zeer jeugdige leeftijd op. De genomineerde musici hebben inmiddels veelal wereldwijd furore gemaakt.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 22.