muziekbus
Dit artikel is 03-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Thomas Sanderling

Russisch dirigent, geboren 2 oktober 1942 in Leningrad

De dirigent Thomas Sanderling wordt nauw geassocieerd met de muziek van Dmitri Shostakovich. Hij heeft wereldwijd verschillende orkesten gedirigeerd, over het algemeen met juichende kritieken en maakte verscheidene succesvolle opnamen. Hij heeft een evenzo gerespecteerde reputatie opgebouwd in opera, in het bijzonder voor uitvoeringen in de belangrijkste opera huizen in Duitsland, Oostenrijk en Scandinavië. Naast de muziek van Shostakovich heeft hij een breed repertoire dat muziek omvat van Mozart, Beethoven, Brahms, Wagner en Dvorák, zowel als hedendaagse componisten als Karl Weigl en de Amerikanen Menotti, Barber en Tobias Picker.

biografie
Thomas Sanderling groeide op in St. Petersburg, waar zijn vader Kurt Sanderling dirigent van het St. Petersburg Philharmonisch Orkest was. Nadat hij zijn diploma had behaald aan de muziekschool van het conservatorium in Leningrad,studeerde Sanderling directie aan de Hochschule für Musik in Oost-Berlijn.

Op zijn vierentwintigste jaar werd Thomas Sanderling muziekdirecteur van de Halle Opera. Hij verscheen al jong regelmatig met leidende Oost-Duitse orkesten en operahuizen, waaronder de Dresden Staatskapelle en het Leipzig Gewandhaus. Hij won de Berlijnse Kritiek-prijs voor zijn uitvoeringen in Komische Oper.

Nadat Shostakovich hem had gehoord met het Staatsorkest van Rusland, vroeg de componist aan Sanderling om de Duitse premières van zijn 13de en 14de symfonie uit te voeren. Shostakovich vroeg hem ook de wereldpremière opname van de Michelangelo Suite, zijn laatse orkestwerk, te maken. Deze opname leidde tot Sanderling's werk als assistent van Leonard Bernstein en Herbert von Karajan.

Sanderling heeft uitgebreid gedirigeerd op de internationale podia, met orkesten in Noord-Amerika waaronder, de National Dallas Symponie, de National Baltimore Symphonie en de National Vancouver Symphonie, in Europa met het Koninklijk Filharmonie Orkest Stockholm, het Koninklijk Filharmonie Orkest Oslo en het Koninklijk Filharmonie Orkest Helsinkien in Engeland het Philharmonia, het London Philharmonic en het Royal Philharmonic. Sanderling is eveneens regelmatig gastdirigent van Radio orkesten in Engeland, Duitsland, Italië en Nederland.
In Japan won Sanderling de Grand Prix van de Osaka Critics tweemaal in drie jaar en in 1992 werd hij muziekdirecteur van het Osaka Symfonie Orkest, dat hem de titel 'muziekdirecteur laureaat voor het leven' gaf.

Thomas Sanderling is evenzo succesvol met zijn werk in opera. Hij was permanent gastdirigent van de Berlin Deutsche Staatsoper Unter den Linden van 1978 tot 1983, toen hij naar het Westen verhuisde, waar hij een uitgebreid repertoire dirigeerde van opera's door Mozart Beethoven, Weber, Wagner, Verdi, Smetana, Dvořák, Puccini, Tchaikovsky, Richard Strauss en anderen. Belangrijke uitvoeringen waren onder meer de directie van Die Zauberflöte en van Le nozze di Figaro in de Weense Staatsopera en in de Beierse Staatsopera, Frankfurt, de Deutsche Oper Berlin en de Staatsopera Hamburg. Verder dirigeerde hij Die Zauberflöte in La Fenice en Venetië en Don Giovanni in de Koninklijke Deense Opera en Finse Nationale Opera.

Sanderling heeft een goede relatie met het St. Petersburg Philharmonie, waar hij regelmatig in concerten verschijnt. Zijn opname van Mahler's zesde Symfonie op het Real Sound label met het orkest behaalde groot succes en bereikte een hoogtepunt in 1998 met een Cannes Classical Award. Zijn opnames van de symfonieën van Brahms met het Philharmonia bereikten gelijkaardige erkenning en kregen wereldwijd kritiek-prijzen in platentijdschriften. Ook zijn opnames van de complete symfonieën van Albéric Magnard uitgebracht in 1999-2000 door BIS Records waren zeer succesvol. Sanderling's succes in de opname studio zette zich voort met succesvolle Chandos uitgave in 2000 met werken van de Amerikaanse hedendaagse componist Steve Gerber en in 2002 met een opname van de Karl Weigl Symphony No. 5 op BIS, welke een Cannes Classical Award won in 2003, Sanderling's tweede.

Sinds 2000 is Sanderling ook hoofd-gastdirigent van het Novosibirsk Philharmonie Orkest. In 2004 accepteerde hij de post van hoofd-gastdirigent van het Russisch Nationaal Filharmonisch Orkest. Verder was hij actief in verschillende festivals ter ere van Sjostakovitsj in 2006 en onder zijn latere opnamen was een DG uitgave in 2006 van het zelden uitgevoerde werk van Shostakovich The Tale of the Priest and His Servant, Balda.

website: www.naxos.com, www.answers.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.