muziekbus
Dit artikel is 05-11-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Thomas Roseingrave

Engels componist en organist, geboren Winchester 1690, gestorven Dunleary 1766

Thomas Roseingrave werd in 1691 in Winchester geboren, waar zijn vader Daniel Roseingrave organist was voordat hij benoemd werd tot organist aan de St. Patrick's kathedraal in Dublin in 1698. Thomas studeerde muziek bij zijn vader.

In 1709 kreeg Roseingrave een beurs van St. Patrick's om in Italië muziek te studeren, waar hij bevriend raakte met Domenico Scarlatti.

Nadat Roseingrave zich in 1717 in Londen gevestigd had maakte hij de muziek van Scarlatti populair in Engeland en later in 1739 publiceerde hij een beroemde uitgave van 42 van Scarlatti's sonates.

Van 1725 tot aan zijn pensioen in 1737 was Roseingrave eerste organist aan St. George, Hanover Square. Hij had een uitstekende reputatie als uitvoerder en als leraar, vooral tot de latere dertiger jaren.

Na een ongelukkige liefdesaffaire, die hem in een depressie stortte waardoor hij niet langer in staat was orgel te spelen, kwam er een einde aan zijn carrière. Hij was verliefd geworden op een van zijn vrouwelijke leerlingen, waarvan de vader haar verbood om met een muzikant te trouwen. Zijn gedrag werd soms irrationeel en hij verwaarloosde zijn plichten, uiteindelijk trok hij zich terug in Dublin.

St. George's bleef Roseingrave een half salaris betalen to aan zijn dood in 1766. Hij werd begraven in het familiegraf op de begraafplaats van St Patrick's kathedraal in Dublin.

Als componist publiceerde Roseingrave vocale muziek, waaronder zowel solo als koormuziek en werken voor klavier (klavecimbel en orgel). Zijn eerste set Voluntaries and Fugues made on purpose for the Organ or Harpsichord.... zijn volgens de geleerde Peter Wiliams, de vroegste collectie Engelse Orgel fuga's ooit gepubliceerd. Voorts componeerde Roseingrave zes Italiaanse cantates, anthems en liederen eveals andere werken voor orgel, klavecimbel en fluit.

website: www.hoasm.org

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.