muziekbus
Dit artikel is 17-08-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Thomas Ravenscroft

Engels componist en theoreticus, geboren ca. 1590, gestorven ca. 1633

Thomas Ravenscroft was koorzanger aan de St' Paul's kathedraal onder Pearce in de jaren 1590. Hij studeerde in Cambridge.fragment uit Deuteromelia, 1609

Ravenscroft was van 1618-22 musicmaster van het Christ's Hospital te Londen. Hij publiceerde in 1621 een collectie psalmen door hemzelf en anderen, getiteld The whole Booke of Psalmes with the Hymnes Evangelicall and Songs Spirituall. Dit was een belangrijke toevoeging aan de lijst van psalmboeken; het bevatte 105 harmoniseringen, waarvan 28 eerder waren verschenen en 51 van Ravenscroft zijn. De componisten die aangetrokken waren voor de andere zettingen waren onder meer Alison, Blancks, Bennet,Cavendish, Dowland, Farnaby, Farmer, Kirbye, John Milton (vader van de dichter), Morley, Peerson, Tallis, Thomas Tomkins, John Ward en anderen.

Ravenscroft was ook verantwoordelijk voor het behoud van de grootste collectie populaire vocale muziek in zijn drie gedrukte (komische) canon-boeken: Pammelia (1609) en Melismata(1611). De werken waren duidelijk bedoeld voor een algemeen publiek. Het is niet duidelijk of zij appelleerden aan dezelfde mensen als die geïnteresseerd waren in het madrigaal, of dat uitgevers probeerden een nieuw publiek aan te trekken. Deze werken werden de langst bewaarde collectie van Engelse populaire liederen.

Uitgegeven werken: Pammelia. Musick's Miscellanie 1609; Deuteromelia: or the Second part of Musick's Melodie 1609; Melismata 1611; A Brief Discourse of the true (but neglected) use of Charact'ring the Degrees of Perfection 1614; The Whole Booke of Psalmes 1621.

website: www.hoasm.org

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.