muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Thomas Hampson

Thomas Hampson geboren 28-6-1955 Elkharst
Amerikaans operazanger (bariton)

Thomas Hampson volgde een opleiding als operazanger bij Marietta Coyle, Elisabeth Schwarzkopf, Martial Singher en Horst Günther.

In 1981 won Hampson de eerste prijs van een door de Metropolitan Opera van New York uitgeschreven zangwedstrijd. Nog in hetzelfde jaar werd hij aangeworven door de Deutsche Oper am Rhein.

In 1984 trad Hampson in dienst van de Züricher Oper waar hij met de titelrol in Don Giovanni, in het kader van een door Nicolaus Harnoncourt en Jean Pierre Ponnelle geïnitieerde Mozartcyclus, veel succes oogstte.

Twee jaar later maakte Hampson, die intussen door het Witworth College met een eredoctoraat was onderscheiden, zijn debuut bij de Metropolitan Opera in New York. Hier schitterde hij in de rol van graaf Almaviva in Le Nozze di Figaro van Mozart, waarmee hij in 1988 in Japan op tournee ging.

Thomas Hampson bouwde eveneens een reputatie op als lied- en concertzanger en werkte met beroemde dirigenten als J. Levine, N. Harnoncourt, K. Tennstedt en D. Barenboim. Hij voerde werk uit van uiteenlopende componisten als Monteverdi en Zemlinsky.

Hampson is ook erg actief op het gebied van de muziekwetenschap en was mede samensteller van de Nieuwe Kritische Uitgave van de liederen van Gustav Mahler.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.