kunstbus
Dit artikel is 11-03-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Thomas Adès

Thomas Adès (geboren Londen 1-3-1971)
Brits componist, pianist en dirigent

Adès studeerde aan de Guildhall School of Music, waar hij pianoles kreeg van Paul Berkowitz en compositieles van Robert Saxton. In 1989 behaalde hij de tweede prijs (piano) tijdens de BBC Young Musician of the Year. Verder studeerde hij aan King's College in Cambridge bij Alexander Goehr en Robin Holloway, waar hij afstudeerde in 1992 met een "double-starred first".

In 1993, toen hij 22 jaar was, gaf Adès zijn eerste piano recital in Londen als onderdeel van de Park Lane Group serie van recitals.

In 1990 componeerde Adès zijn eerste opus Five Eliot Landscapes. Ook tijdens zijn Cambridge jaren componeerde hij zijn Chamber Symphony, wat zijn eerste werk werd dat een professionele uitvoering kreeg, door het BBC Philharmonic onder Mathias Bamert in 1993. In datzelfde jaar werd Adès Composer in Association to the Halle Orchestra (1993-95), waarvoor hij The Origin of the Harp (1994) en These Premises Are Alarmed voor de opening van Bridgewater Hall in 1996 componeerde.

Zijn meest uitgevoerde werk Living Toys, was een opdracht voor het London Sinfonietta. Het werk is sindsdien bijna 50 keer uitgevoerd in onder meer Straßburg, Venetië, Madrid, Hannover, Helsinki, Parijs, New York, Boston, Brussel, Los Angeles, Antwerpen, Amsterdam, Aspen, Tanglewood, Oslo, Tokyo, Perth en tijdens de Bath en Aldeburgh Festivals.

Echter zijn kameropera Powder Her Face (op een libretto van Philip Hensher) bracht Thomas Adès internationale erkenning. Het was een opdracht van de Almeida Opera voor het Cheltenham Festival in 1995 en is sindsdien uitgevoerd in Duitsland, Californië, het Aspen Festival, New York, Brisbane en Helsinki.

Adès was actief als pianist en dirigent voor de BBC, voor de Cheltenham en Aldeburgh Festivals, met de Birmingham Contemporary Music Group, het London Sinfonietta en het BBC Symphony Orchestra. Hij heeft zijn eigen muziek uitgevoerd in het buitenland met het New York Philharmonic, het Ensemble Modern in Frankfurt en Berlijn, het Schoenberg Ensemble in Amsterdam, en in Los Angeles, Toronto, Brisbane, Tokyo, en tijdens de maart 1999 Helsinki Music Nova, waar Adès 17 van zijn werken presenteerde.

In 1998 maakte hij zijn BBC Proms debuut als pianist/dirigent in Concerto Conciso en in 1999 tijdens de BBC Proms dirigeerde hij het BBC Symphony Orchestra in de Londense première van Asyla.

Ades werd benoemd tot Britten Professor of Composition aan de Royal Academy of Music en sinds 1999 is hij artistiek directeur van het door Benjamin Britten opgezette Aldeburghfestival. Ook is hij muziekdirecteur van de Birmingham Contemporary Music Group.

Adès kreeg in 2004 een eredoctoraat van de universiteit van Essex.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 151.