kunstbus
Dit artikel is 09-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Theodor Kullak

Theodor Kullak geboren Krotoszyn, Posen, 12-9-1818, gestorven Berlijn 1-3-1882
Duits-Pools componist, pianist en pianopedagoog

Theodor Kullak trad al op 11-jarige leeftijd op als pianist in een hofconcert in Berlijn. Na zijn studie aan het gymnasium in Züllichau begon hij in 1837 aan een studie medicijnen in Berlijn. Tevens werd hij leerling van Siegfried Dehn en Wilhelm Taubert. Tezelfdertijd kreeg hij pianoles en studeerde hij harmonie.

Van 1842-43 studeerde Kullak bij Simon Sechter, Otto Nicolai en Carl Czerny in Wenen. Sinds 1843 was hij pianoleraar van de prinsen en prinsessen van het koninklijk huis in Berlijn, zowel als van andere kinderen uit goede families.

In 1844 richtte hij de Tonkünstler-Verein in Berlijn op en was hier jarenlang voorzitter van. Twee jaar later, op achtentwintigjarige leeftijd werd hij Pianist van het Pruisische Hof en in 1850 stichtte Kullak, samen met Julius Stern en Adolf Bernhard Marx, het Sternse Conservatorium in Berlijn.

Kullak verliet deze in 1855, om de Neue Akademie der Tonkunst op te richten, die hij tot aan zijn dood leidde. Deze was gespecialiseerd in de opleiding van pianisten en werd al snel het grootste privé-instituut voor Muziekopleiding. Tot zijn leerlingen behoorden Hans Bischoff, Moritz Moszkowski, Philipp Scharwenka en Xaver Schawenka, James Kwast, Amy Fay, Nikolai Rubinstein, Otto Bendix, Alfred Grünfeld, Julius Reubke en Theo Ysaÿe.

Kullak's zoon Franz Kullak volgde zijn vader op die de Academie tot aan zijn opheffing in 1890 leidde.

Kullak schreef een grote hoeveelheid pedagogische muziek, waarvan Die Schule des Oktavenspiels (1848) vooral zeer bekend is, verder schreef hij Elementarunterricht, Der praktische Teil zur Methode des Pianofortespiels von Moscheles und Fétis. Zijn andere muziek, waaronder een pianoconcert, twee piano-sonates, een piano-symfonie en enkele stukken voor piano en viool.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 4.