muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Theodor Kirchner

Theodor Kirchner geboren Neukirchen bij Chemnitz 10-12-1823, gestorven Hamburg 18-9-1903
Duits componist en pianist

Hoewel Kirchner met vele belangrijke componisten van de negentiende eeuw bevriend was en door hen bewonderd werd, lukte het hem niet een succesvolle carrière op te bouwen. Dit was duidelijk een gevolg van zijn chaotische levensstijl, die bestond uit extravagante uitgaves en de verslaving aan gokken.

Theodor Kirchner kreeg al vroeg onderricht in piano en orgel. Vanaf 1838 zette hij zijn muzikale opleiding voort in Leipzig, waar hij Robert Schumann en Felix Mendelssohn Bartholdy leerde kennen.

Na de beëindiging van zijn studie, ging Kirchner op aanbeveling van Mendelssohn naar Winterthur in Zwitserland, waar hij het ambt van organist aan de stadskerk aldaar uitoefende. In diezelfde tijd gaf hij concerten en werkte hij als muziekleraar.

Vanaf 1862 was hij als dirigent in Zürich werkzaam, waar hij de Abonnementskonzerte der Allgemeinen Musik-Gesellschaft (AMG) leidde. Hier maakte hij kennis met Johannes Brahms, met wie hij een levenslange vriendschap onderhield, evenals met Friedrich Hegar.

Kirchner trouwde in 1868, maar het huwelijk was geen succes.

In het jaar 1872 verliet Kirchner Zwitserland en ging terug naar Duitsland. Vanaf 1872 werkte hij als muziekleraar in Meiningen, ongeveer een jaar later in Würzburg, waar hij de directeur van de muziekschool was.

Van 1876 tot 1883 was hij muziekleraar in Leipzig en van 1883 tot 1890 gaf hij les aan het conservatorium van Dresden. In 1884 hielpen Brahms, Hanslick, Gade, Grieg en Hans von Bülow hem met 30,000 mark om zijn gokschulden af te betalen.

In 1890 verliet Kirchner zijn vrouw en familie en ging naar Hamburg, waar hij verzorgd werd door een vroegere leerling. Na twee beroertes in 1894 raakte hij verlamd, ook werd hij volkomen blind in zijn laatste jaren.

Van zijn talrijke werken, heeft alleen zijn pianomuziek betekenis, die geheel onder invloed staat van de romantici, waaronder Schumann en Chopin.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.