muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Theo Verbey

Theo Verbey geboren Delft 5-7-1959
Nederlands componist

Van 1977 tot 1986 studeerde Theo Verbey aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij trompet studeerde bij Peter Masseurs, muziektheorie bij Hein Kien en Diderik Wagenaar en compositie bij Peter Schat en Jan van Vlijmen. In 1987, ontving hij de Prijs voor Compositie en ook in 1987 werd hem de Aanmoedigingsprijs Muziek van het [Amsterdams Fonds voor de Kunst] toegekend voor Aura.

Naast zijn studie aan het conservatorium, volgde hij in 1982 de de ISCM zomercursus Rydzyna in Polen en in 1984 de Darmstädter Ferienkurse in Duitsland.

Sinds 1984 is hij docent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daarnaast is hij sinds 1995 docent instrumentatie en compositie aan het Conservatorium van Amsterdam.

In 1993 en 1997 was hij jurylid van de Internationale Compositiewedstrijd Koningin Elisabeth te Brussel en in 1998 van het Nationale Compositieconcours van Tapei (Taiwan).

In 1998 volgde Verbey de cursus Digital Recording & Mixing aan het College of Multimedia in Amsterdam.

In 2001 was Verbey gastdocent aan het Royal College of Music in Londen en composer-in-residence tijdens het Europäisches Musikfest Münsterland. In 2002 volgde hij de cursus koordirectie van de SNK.

Zijn werk werd uitgevoerd door vrijwel alle Nederlandse orkesten, waaronder ook het Koninklijk Concertgebouworkest, het Residentie Orkest, het ASKO Ensemble, het Schönberg Ensemble, het Nieuw Ensemble, het Radio Kamerorkest en Nieuw Sinfonietta Amsterdam. Dit gebeurde o.l.v. dirigenten als Riccardo Chailly, Oliver Knussen, Markus Stenz, Christopher Hogwoord, Robert Spano, Hans Vonk, Lev Markiz, Reinbert de Leeuw, Lucas Vis, Ed Spanjaard, Jurjen Hempel en Jan Stulen. Buitenlandse ensembles die zijn werk hebben uitgevoerd waren: London Sinfonietta o.l.v. David Atherton, Ensemble Musikfabrik o.l.v. Johannes Kalitztke, Bochumer Symhoniker o.l.v. Jac van Steen, The New Japan Philharmonic Orchestra o.l.v. Tetsuji Honna, Tanglewood New Music Ensemble o.l.v. Robert Spano, Esprit Orchestra Canada o.l.v. Alex Pauk, Absolute Ensemble New York o.l.v. Kristjan Järvi, Psappha North England o.l.v. Nicholas Kok. Verbey was te gast op festivals als Donaueschinger Musiktage 1992 (Duitsland), Tanglewood New Music Festival 1993 (USA), Holland Festival 1996, Ultimate Festival Oslo 1996 (Noorwegen), Music Tapei 1998 (Taiwan), Huddersfield Contemporary Music Festival 1999 (Engeland).

Bron oa: www.donemus.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.