muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Theo Olof

Nederlands violist van Duitse afkomst, (5 mei 1924, Bonn)

Tegenwoordig treedt de wereldberoemde Nederlandse violist Theo Olof alleen nog maar op als jurylid van nieuw viooltalent. Zijn eigen instrument bespeelt hij slechts in de geborgenheid van zijn huiskamer, maar hij kan terugzien op een glansrijke carrière.

Voormalig wonderkind Theo Olof is een in Duitsland geboren violist, maar moest voor het toenmalige Duitse regime uitwijken naar Nederland. Zijn eerste lessen kreeg hij van zijn moeder, en zoals het een wonderkind betaamt, zijn eerste optreden gaf hij al op zijn vijfde.

Olof was leerling van Oskar Back van 1934 tot diens dood in 1963.

Hij gaf zijn eerste concert met het toenmalige Concertgebouworkest op elfjarige leeftijd, onder leiding van Bruno Walter.

Twintig jaar lang was hij concertmeester van het Residentieorkest, een deel daarvan als duobaan met Herman Krebbers, met wie hij ook een vioolduo vormde. Samen met violist Herman Krebbers vormden zij hèt vioolduo en stonden ze volgens Olof zelf ook wel bekend als de van Gendt en Loos, de Vroom en Dreesman van de viool.

Ook was Olof concertmeester van het Concertgebouworkest Amsterdam, is veelvuldig opgetreden als solist en kamermusicus en heeft daarnaast een reputatie opgebouwd als auteur en columnist. Vanaf het allereerste concours is hij nauw betrokken geweest bij het Nationaal Vioolconcours.

Theo Olof was tot 1982 hoofdleraar aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.

Olof heeft altijd zowel de klassieken als de moderne componisten een warm hart toegedragen en gaf van veel werken de eerste uitvoering. Componisten als Ton de Leeuw, Bruno Maderna en Hans Henkemans schreven nieuwe stukken voor hem.

Niet alleen is hij een vioolvirtuoos maar ook een getalenteerd schrijver; een man die in zijn boekjes laat zien dat de man in het rokkostuum (de pinguïn) ook een gewoon mens is. Op een bijna humoristische manier weet hij steeds weer op een prachtige, meeslepende manier het lief en leed uit het leven van een wonderkind (vioolvirtuoos) te omschrijven.

Bronnen: vrijegeluiden (incl. video)

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.