muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Theo MackebenTheo Mackeben geboren Pruisisch-Stargard 5-1-1897, gestorven Berlijn 10-1-1953
Duits componist en kapelmeester

Theo Mackeben studeerde van 1916 tot 1920 aan de conservatoria van Keulen en Warschau. Tot 1922 was hij werkzaam als concertpianist, onder meer samen met de vioolvirtuoos Leopold Przemislav.

Hierna vertrok Mackeben naar Berlijn, waar hij in Café Größenwahn bij Rosa Valetti piano speelde, kapelmeester aan het volkstoneel werd en later eerste kapelmeester van het Staatstheater.

In 1928 leidde Mackeben de première van van de Dreigroschenoper in het Theater aan de Schiffbauerdamm, waar hij veel succes mee had. Hij componeerde ook zelf, onder andere de muziek voor de toneelwerken Journalisten van Gustav Freytag en Harmonie van Franz Molnar.Die Dubarry

Een eerste succes op het gebied van muziektheater bereikte Mackeben als componist van de operette Lady Fanny, die in 1934 in het Berlijnse Künstlertheater in de toneelschikking van Jürgen Fehling uitgevoerd werd. Hij bereikte een groot publiek met de bewerking van Millöckers Operette Gräfin Dubarry, die hij in 1931 onder de titel Die Dubarry heruitbracht. Hij voegde er ook een eigen compositie aan toe, het lied Ich schenk mein Herz nur dir allein.

Sinds de dertiger jaren behoorde Mackeben bovendien tot de belangrijkste filmcomponisten. Hij componeerde onder meer in dit genre Bel Ami, Die Nacht ist nicht allein zum Schlafen da, Frauen sind keine Engel, Die Jagd nach dem Glück, Pygmalion, Das Herz der Königin en Bal-paré. Verder componeerde Mackeben twee opera's, toneelmuziek en amusementsmuziek.

Na de WO II was Mackeben twee jaar lang muzikaal leider aan het Berlijnse Metropoltheater.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.