muziekbus
Dit artikel is 11-03-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Theo Adam

Theo Adam, geboren 1 augustus 1926 in Dresden, is een Duits bas-baritonzanger en operaregisseur.

Biografie
Theo Adam maakte van 1937 tot 1944 deel uit van het Dresdner Kreuzchor, daarna werd hij soldaat in de Wehrmacht en raakte in krijgsgevangenschap.

Vanaf 1946, na de oorlog was Theo Adam werkzaam als leraar aan de basisschool in Dresden en begon tegelijkertijd een privé zangstudie bij Rudolf Dittrich.

In december 1949 maakte hij zijn debuut als de kluizenaar in Der Freischütz aan de Dresdner Staatsoper.

In 1952 verscheen Theo Adam voor het eerst als gastzanger bij de Bayreuther Festspiele en werd al snel een van de leidende Wagneriaanse bas-baritonzangers van zijn tijd. Sinds 1954 was hij al gast aan de Städtischen Oper Frankfurt am Main en aan de Wiener Staatsoper.

Voorts gaf Adam gastoptredens in Covent Garden in Londen, de Opéra in Parijs, de Salzburger Festspiele, de San Fransisco Opera en de Chicago Lyric Opera.

In 1955 werd hij Kammersänger en was hij lid van het ensemble van de Berliner Staatsoper.

In 1969 debuteerde Adam als Hans Sachs in Die Meistersinger, onder directie van Joseph Rosenstock, aan de New Yorkse Metropolitan Opera.

Theo Adam, die op grond van zijn grote stemomvang zowel dramatische bas- als heldenbaritonpartijen op zich neemt, beschikt over een zeer uitgebreid repertoire.

Hij geldt in gelijke mate als uitstekend Wagner- en Mozartvertolker, houdt zich echter ook bezig met bijvoorbeeld werken van Giuseppe Verdi of Modest Mussorgski. Bovendien heeft hij heel veel belangstelling voor moderne composities.

De uitstekende liederen- en oratoriumzanger Theo Adam is sinds 1972 ook werkzaam als regisseur, waarbij hij naar voren trad als operaregisseur met werken van Wagner, Mozart, Tsjaikovski en Strauss. In 1977 werd hem de Große Goldmedaille des Cercle Nationale Richard Wagner verleend.

Van 1978 tot 1991 was Adam lid van de Akademie der Künste in Berlijn en in 1979 werd hij tot ereprofessor aan de Hochschule für Musik Carl Maria von Weber in Dresden benoemd evenals tot Kammersänger aan de Wiener Oper.

Naast zijn Wagner rollen, zong hij in opera's van Mozart, Verdi en Richard Strauss. Ook verscheen Adam in hedendaagse werken, waarbij hij de leidende rol creëerde in Baal (1981) van Gerha en in Un Re in ascolto (1984)van Berio.

Op 2 december 2006 nam Theo Adam afscheid van zijn carrière als zanger in zijn laatste voorstelling als kluizenaar in Der Freischütz in de Semperoper Dresden.

De bas- bariton Adam heeft vooral wereldfaam als interpreet (vertolker) van partijen uit opera's van Wagner en Strauss, als interpreet van liederen van Brahms, Schubert, Strauss en Wolf en als zanger van Oratoria. Zijn interpretaie van Wotan in de Ring des Nibelungen heeft maatstaven gezet. Theo Adam woont in Dresden-Loschwitz, is getrouwd en heeft twee kinderen. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.