kunstbus
Dit artikel is 24-04-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

The Sweet

Enige glamrockband die succesvol is in de VS en in Nederland 15 hits op haar naam schrijft, waaronder drie nummer 1-hits ('Funny Funny', 'Poppa Joe' en 'Block Bluster').

De Engelse band wordt in 1968 opgericht als Sweetshop, later afgekort naar Sweet, in Londen rondom gitarist-zanger Brian Connolly. Andere bandleden waren Andy Scott (gitaar/zang), Steve Priest (bas/zang) en Mick Tucker (drums/zang).

Ze maakten begin jaren 70 bubblegummuziek onder toeziend oog van producersduo Nicky Chinn en Mike Chapman (Chinnichap, ook bekend van Mud, Smokie, Suzi Quatro, Hot Chocolate). Enkele hits waren Funny Funny, Poppa Joe, Wig Wam Bam en Block Buster!.

Na verloop van tijd ging de nadruk meer op glamrock en later zelfs op hardrock liggen. De band met Chinn/Chapman werd in 1974 verbroken waarna ze het heft in eigen hand namen. Met het zelfgeschreven nummer "Fox on the Run" scoorden ze begin 1975 een grote hit. Daarna werd het stiller rond de groep en werden ze enigszins voorbijgestreefd door de disco-, punk- en new-waverage. Toch scoorden ze nog een laatste internationale hit Love is like Oxygen begin 1978.

Na het internationale succes van 'Love Is Like Oxygen' (in Nederland een Top 20-hit in 1978), verlaat Connolly de band om een solocarrière te beginnen, die helaas niet van de grond komt. Met zijn vervanger Gary Moberley gaat de band tot 1982 door onder de naam Sweet. Zij weten echter ook geen hits meer te scoren.

In 1986 werd de groep heropgericht met als enige originele leden Scott en Tucker. Priest woonde inmiddels in de Verenigde Staten en had geen zin om mee te doen. Drie jaar later verscheen een album Live At The Marquee met onder andere vier nieuwe studiotracks. In dezelfde periode vormde Connolly zijn eigen versie van The Sweet (Brian Connolly and the New Sweet en daarna onder de naam BC Sweet).

In 1989 werd geprobeerd de oorspronkelijke vier weer samen te brengen. Er werden zelfs twee songs (opnieuw) opgenomen. Maar de chemie tussen de vier was over en het project stierf een vroege dood (Scott en Tucker gingen door met hun versie en zo ook Brian Connolly).

In 1991 werd Tucker uit The Sweet gezet (opgegeven reden was gezondheidsproblemen, maar boze tongen beweren een drankprobleem). Hij overleed in 2002 aan leukemie. Scott ging verder onder de naam Andy Scott's Sweet. Als in 2002 Tucker overlijdt wordt deze naam weer veranderd in Sweet.

Scott en kornuiten touren nog steeds de wereld over voor optredens en brengen zo af en toe nog wel eens een cd uit (laatste in 2002 "Sweetlife").

Connolly stierf 9 februari 1997 op 52-jarige leeftijd in een ziekenhuis aan de gevolgen van een hartaanval.

Steve Priest is inmiddels net als Andy Scott met een nieuwe groep aan het toeren.

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/The_Sweet.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 148.