muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

The Style-Council

The Style CouncilSamen met de Londenaar Mick Talbot richtte Paul Weller, nadat hij jarenlang The Jam had aangevoerd, The Style Council op.

The Style Council - Shout to the Top

Toetsenist Mick Talbot had reeds in verschillende groepen ervaring opgedaan, zoals Merton Parkas, Dexys Midnight Runners en Bureau.

In het begin van de jaren '80 heft Paul Weller The Jam op ten faveure van The Style Council. De punks van het eerste uur haakten al snel af, want The Style Council was totaal andere koek dan The Jam. De verschuiving richting soul, funk en jazz zat er de laatste jaren bij The Jam natuurlijk al lang aan te komen, maar met The Style Council kon Weller alle gene laten varen en volop in de richting gaan die hij naar zijn muzikale overtuiging in moest slaan. Weller blijkt in staat ultra-funky dingen te maken zoals 'Money Go Around', maar ook warmbloedige soulvolle popsongs als 'My Ever Changing Moods' en bijna klassieke ballads als 'You're The Best Thing'.

Commercieel is The Style Council evenwel geen succes, en ook de Britse kritieken zijn niet mals, en aan het eind van het decennium heft Weller de band gedesillusioneerd op. Op 4 juli 1989 is er een afscheidsconcert van The Style Council in de Royal Albert Hall.
Hij gaat solo, neemt eerst afstand van zijn Jam- en Style Council-jaren, maar sluit zijn oude songs later weer liefdevol in de armen, en brengt ze in verschillende uitvoeringen voor het voetlicht.

Websites: www.planet.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.