kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

The Orb

The Orb is een Engelse psychedelische ambient-techno-dubgroep rond Alex Paterson. Op Patersons vaste medewerker Thomas Fehlmann na, wisselt de samenstelling van de groep.

The Orb is onderdeel van de Ambient House-golf die de wereld begin jaren '90 overspoelde. De eerste twee albums (The Orb's Adventures Beyond the Ultraworld en U.F.Orb) wisten een groot publiek aan te boren. The Orb was populair op festivals, zoals te horen is op het live-album Live 93 uit - de titel zegt het al - 1993. De platen die daarna verschenen bleken steeds ontoegankelijker (Pomme Fritz en Orbus Terrarum). Een krachtige opleving (Orblivion) ten spijt, blijft The Orb een groep die actief is onder de oppervlakte. Sinds 1997 is de groep minder regelmatig albums gaan uitbrengen en de twee albums die volgden, Cydonia (2001) en Bicycles & Tricycles (2004), zijn eigenlijk vrijwel onopgemerkt gebleven. Ook het eigen internetlabel "Badorb" was geen lang leven beschoren.

Sinds 2002 brengt The Orb muziek uit via het Keulse Kompakt-label. De groep lijkt hiermee tevens een nieuwe muzikale weg te zijn ingeslagen. De 'kale' (dat wil zeggen, zonder de typische absurde vocal samples van The Orb) en meer op minimale Techno leunende composities, die via een aantal Kompakt-ep's beschikbaar zijn, geven wat inzicht in het album Okie Dokie It's The Orb on Kompakt (een verzamelalbum van deze nummers), dat eind oktober 2005 verscheen.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/The_Orb

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 8.