muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

The Love-Affair

Britse band uit de late jaren zestig.

Gitarist/Zanger: Steve Ellis

The Love Affair maakte eind jaren '60 een aantal leuke singles, waarbij ze werden begeleid door een orkest. Het succes van the Love Affair beperkte zich tot Europa. The Love Affair ontstond in 1966 in Londen. De groep bestond uit vijf leden en zanger was de pas 16-jarige Steve Ellis. Behalve Steve Ellis bestond de Love Affair uit de volgende personen: Maurice Bacon, Lynton Guest, Mick Jackson en Rex Brayley. In 1968 kwam de eerste lp van de groep uit 'Everlasting Love Affair'.

Everlasting love
De groep mag eind 1967 een single opnemen, maar eigenlijk was 'Everlasting love' (een cover van zanger Robert Knight) een solosingle van Steve Ellis, begeleid door sessiemuzikanten. Die sessiemuzikant waren niet de minsten. Als bassist speelt Herbie Flowers mee en Clem Cattini is de drummer (hij speelde oa. bij the Tornados). 'Everlasting love' haalt begin 1968 de 1e plaats in Engeland. In Nederland komt de single tot de 13e plaats.
Everlasting love was geschreven door de Amerikaanse soulzanger Robert Knight, die het nummer ook zelf opnam. Robert Knight bereikte er de 13e plaats mee in de Amerikaanse hitparade, buiten Amerika is het nummer nergens een hit.

De opvolger is 'Rainbow valley'. 'Rainbow Valley' bereikt de 5e plaats in Engeland en de 32e in Nederland. Ook hier speelden de sessiemuzikanten weer op de a-kant en de overige leden van the Love Affair mochten op de b-kant spelen. Die formule werkte goed.

In september is 'A day without love' goed voor de 6e plaats in Engeland. Het nummer is geschreven door Philip Goodhand-Tait, die ook de b-kant van 'Everlasting love' had geschreven. Zo eindigt 1968 goed voor the Love Affair. Alleen the Beatles verkopen in Engeland in 1968 meer singles.

Begin 1969 haalt 'One road' de 16e plaats in Engeland en Nederland. Als 'Bringing on back the good times' in de zomer van 1969 de 9e plaats haalt in Engeland en 'Baby I know' flopt, besluit zanger Steve Ellis de groep te verlaten. The Love Affair proberen het dan nog met een nieuwe zanger, maar dat levert geen hits meer op.

Begin jaren zeventig kwamen zowel van de Love Affair als van Steve Ellis heel wat opnamen uit zonder succes. Love Affair kende in de loop van de jaren heel wat personeelswisselingen, ook Fredddie Mercury heeft een paar maanden bij deze band gespeeld.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.