kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

The Libertines

The Libertines was een Britse rockband, actief van 2001 tot 2004. In die korte periode drongen zij door tot de Britse rock-scène en hadden daarin groot succes. De band werd geleid door Pete Doherty en Carl Barât die beiden zongen en de gitaar bespeelden. In 2004 viel de groep uiteen door de voortdurende verslavingsproblemen van Doherty.

De band stond bekend om de speelse invulling van hun post-punk muziek. Ze zijn vergeleken met The Beatles, The Kinks en The Clash. Ook onderhielden de bandleden een goede relatie met hun fans: hun privé-leven was geen geheim en verschillende fans werden vrienden van de band.

Opkomst
Pete Doherty en Carl Barât kwamen elkaar in 1997 voor het eerst tegen op de Brunel-universiteit in Londen. Barât deelde op dat moment een kamer met de zus van Doherty. Beiden werden goede vrienden en besloten samen muziek te maken. Barât en Doherty gingen na verloop van tijd samen wonen in een appartement in Londen. Daar ontmoeten ze Steve Bedlow (bijnaam: Scarborough Steve) die Barât en Doherty introduceert aan John Hassall en Johnny Borrell. Hiermee waren The Libertines nog niet compleet vanwege het ontbreken van een drummer. Daarvoor riepen ze de hulp in van de 54-jarige Paul Dufour. In maart 2000 ontmoet de band Banny Poostchi, een advocaat van Warner Chappell Music Publishing. Ze was onder de indruk van het talent van de band en besloot ze te managen. Een echte deal liet echter nog lang op zich wachten: tegen december was er nog steeds niets getekend. Dufour, Pootschi en Hassall besloten daarop zich af te scheiden van de band.

Maar door het succes van The Strokes in de Verenigde Staten besloot Pootschi zich weer te mengen in The Libertines en bood ze een contract aan. Daarvoor vonden er wel wat veranderingen plaats in de band: Johnny Borrell ging basgitaar spelen en Gary Powell ging drums spelen. Enige tijd later verliet Borrell de band om zijn eigen band op te richten (Razorlight) en Hassall werd teruggevraagd als bassist.

Met deze bezetting en het platencontract ging het snel. De band kwam onder andere in het voorprogramma van The Strokes en The Sex Pistols. De eerste single, What A Waster, werd uitgebracht op 3 juni 2002 maar was geen succes. Ondertussen werden de opnames van het eerste album Up the Bracket voltooid. Dit album werd op 30 september uitgebracht. Het album werd overal in Groot-Brittannië goed ontvangen.

Doherty's drugprobleem
Tijdens de opnames van Up the Bracket en de daaropvolgende tour raakte Pete Doherty hevig verslaafd aan cocaïne en heroïne. Daardoor vervreemde hij enigszins van de band. Ook op optredens tijdens de tour was Doherty soms niet helemaal clean. Terug in Engeland werden er steeds vaker concerten gehouden zonder Barât of Doherty. Later zou Barât zelfs Doherty weigeren zolang hij niet van zijn verslaving afkwam. Doherty besloot daarop naar een ontwenningskliniek te gaan. Echter, voor dat hij weer clean was verliet hij de kliniek al weer. Doherty maakte nog enkele pogingen om de spanningen weg te werken, maar het mocht niet meer baten. Door zijn woede daarover (Doherty roofde enkele spullen uit het huis van Barât nadat hij niet was komen opdagen voor een door Doherty georganiseerd surprise-optreden) belandde hij zelfs in de gevangenis.

Tweede album
Na de vrijlating van Doherty maakten de bandleden het weer goed en speelden verschillende optredens. De heren doken de studio weer in voor de opnames van het tweede album, The Libertines. Doherty pakte zijn verslaving echter weer op en dat leidde tot nieuwe spanningen binnen de band. Zijn zoektocht naar drugs zorgde ervoor dat hij wederom in de gevangenis belandde. Ondertussen brachten de andere bandleden het tweede album uit, wat wederom een groot succes wordt. Optredens van de band zijn echter zonder Doherty. Op 17 december 2004, na een concert in Parijs, besluit Barât de band op te heffen. Barât zelf gaat met Powell in de band Dirty Pretty Things spelen. Drummer John Hassall richt ook zijn eigen band op: Yeti. Pete Doherty gaat verder met zijn eigen Babyshambles.

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/The_Libertines

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 11.