muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

The Gathering

The Gathering is een Nederlandse band uit het Brabantse Oss. Omdat hun muziek zo veelzijdig is noemen ze hun stijl zelf triprock. Ze begonnen in 1989 als Doom Metal band, maar ontwikkelden halverwege de jaren '90 een steeds breder geluid: een combinatie van gothic metal, psychedelica en progressieve rock.

gitaar (02/07/72)
Marjolein Kooijman: basgitaar (03/05/80)
Frank Boeijen: keyboards en programming (04/12/73)
Hans Rutten: drums, percussie en loops (03/06/69)
Anneke van Giersbergen is zangeres vanaf het album Mandylion en met haar komst brak de band min of meer door bij een wijder publiek. Zij was echter niet de eerste zangeres van de band. Op debuut Always... was Marike Groot (afkomstig uit Little Mary Big van de latere Johan-frontman Jacco de Greeuw) de zangeres van The Gathering. Van Mandylion zijn dan ook maar liefst meer dan 130.000 albums verkocht.

Hans en René Rutten zijn broers en samen met Bart Smits de oprichters van The Gathering in 1989, toen nog een Doom Metal formatie. Niet veel later werden ze versterkt door Hugo Prinsen Geerlings, Jelmer Wiersma en Frank Boeijen.

Marjolein Kooijman is sinds 2004 de opvolgster van Hugo Prinsen Geerlings. Zij heeft gestudeerd aan de rock-academie in Tilburg, en interviewde de band. Ze bleef contact houden, en na het vertrek van Hugo is zij het nieuwe bandlid geworden.

De band uit Oss stond met hun hit Strange Machines en het bijbehorende album Mandylion halverwege de jaren '90 aan de wieg van de Gothic Metal. Later zijn bands als Within Temptation en After Forever, en in het buitenland Nightwish, dit gaan overnemen. The Gathering wijzigde zijn stijl naar een mix van melancholie en moderne psychedelica. Zelf hebben ze de kreet triprock bedacht voor hun muziekstijl. Hits levert deze aanpak vooralsnog niet meer op, maar op een underground-niveau zijn ze er tot in Midden- en Zuid-Amerika mee bekend. Mogelijk heeft dat te maken met de live-prestaties van de band. The Gathering vertaalt de studio-aanpak goed naar het podium.

website: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/The_Gathering

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.