muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

The Freestylers

Cantor, Aston Harvey en Andrew Galea, drie Britse producers en DJ's in de hiphopscene eind jaren tachtig, maken in de jaren negentig hun opwacht in het housecircuit met de formatie Freestylers.

In 1996 ontmoeten de twee belangrijkste leden, DJ Matt Cantor en studiotechnicus Aston Harvey, van de Big Beat-formatie Freestylers elkaar doordat ze allebei voor dezelfde platenfirma in London werken. Los van elkaar waren ze al bezig met het produceren van houseplaten en dus besloten ze de handen in elkaar te slaan voor een nieuw project.

Hun allereerste nummer (Drop the Bomb) verscheen in 1997. Voor 'Drop The Bomb', werd een sample gebruikt van Freestyle en omdat samples zo'n belangrijke rol in hun muziek speelden besloten de twee heren zichzelf The Freestylers te noemen.

Na die eerste single volgden 'The Scratch City' en 'Uprock Eps' kort na elkaar.

De echte doorbraak kwam met 'B-Boy Stance'. In Engeland werd dit een top 20- hit.

In 1998 verschijnt het eerste album, meteen ook het enige zelfgeschreven album 'We Rock Hard'. Dit is een mix van bigbeat, raggae, hiphop, pop, breakbeat en jungle. De meest succesvolle single uit deze plaat is 'Ruffneck' waarmee ze ook in Nederland doorbreken.

1999 is een belangrijk jaar voor The Freestylers. Ze doen gouden zaken in Amerika met 'Don't Stop' en even later ook met 'Here we Go'. Van 'We rock Hard' worden in Amerika alleen al 150.000 exemplaren verkocht.

Na het succes van het eerste album, trok het stel zich terug in de studio om nummers voor andere artiesten te mixen. In 2000 verschijnt hun remixalbum 'Electro Science'. Het tweede eigen album 'Pressure Point' verschijnt in 2001. Het album wordt in Amerika maar liefst 100.000 keer verkocht.

In 2003 kiezen de mannen van The Freestylers voor het label 'Against The Grain' en releasen ze hun derde album 'Raw As F**k'. Uit dat album verschijnt 'Push up', dé zomerhit van 2004 in Nederland.

Anno 2006 zijn ze weer terug met een jaren negentig sound.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.