kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

The DublinersThe Dubliners is een Ierse folkband, en is vandaag de dag één van de oudste bands in de wereld.

The Dubliners zijn in 1962 ontstaan in Dublin; de originele leden van de band waren:
Ronnie Drew (zang, gitaar),
Luke Kelly (zang, banjo, gitaar),
Barney McKenna (banjo),
Ciaran Bourke (fluit, harmonica, gitaar, zang) en
John Sheahan (viool).

De oorspronkelijk naam van de groep was: "The Ronnie Drew Group". Maar deze werd veranderd in "The Dubliners", naar het boek van James Joyce, dat toentertijd werd gelezen door Luke Kelly. Hun eerste hit in het Verenigd Koninkrijk was Seven Drunken Nights.

De groep heeft in de loop der jaren verschillende personeelswijzigingen gekend. Ronnie Drew verliet in de jaren 70 de groep enige tijd en hij werd vervangen door Jim McCann.

Ciaran Bourke zakte in 1974 op het podium in elkaar, als gevolg van een hersenbloeding waarvan hij nooit herstelde. Bourke stierf uiteindelijk in 1988.

Luke Kelly stierf in 1984. Beide mannen werden vevangen door Sean Cannon en Eamonn Campbell. Na 34 jaar verliet Drew de band voorgoed en werd vervangen door Paddy Reilly. In 2005 wilde Paddy Reilly het wat kalmer aan doen en werd vervangen door de ex zanger van de Dublin City Ramblers, Patsy Watchorn.

The Dubliners hebben in al die jaren tientallen albums op hun naam weten te schrijven en vierden hun 15e, 25e, 30e en 40e verjaardag met een album. Ze hebben ook platen opgenomen met diverse andere artiesten, waarvan The Pogues het bekendst zijn. Daarnaast heeft de groep nog geacteerd, alle originele leden werden gecast voor de originele uitvoering van Richard's Cork Leg van Brendan Behan, dat werd gespeeld in het Abbey Theatre in 1972.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/The_Dubliners.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 5.