muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

The DoorsSpraakmakende psychedelische rockband uit Los Angeles die in 1967 een Amerikaanse nummer 1-hit scoort met 'Light My Fire'. The Doors leveren in de jaren erop nog klassiekers af met o.a. 'Hello I Love You', 'Love Her Madly' en 'Riders On The Storm'. Op 12 december verlaat de charismatische frontman Jim Morrison de band. Hij overlijdt op 3 juli 1971 aan een hartaanval. Oliver Stone verfilmt in 1991 het verhaal van The Doors met Val Kilmer in de hoofdrol.

Amerikaanse groep The Doors werd in 1965 opgericht en bestond uit Jim Morrison (zang), Ray Manzarek (toetsen), John Densmore (slagwerk) en Robby Krieger (gitaar). De groep werd vooral beroemd door het charisma van zanger Jim Morrison. Sex, drugs en elektrische bluesmuziek zijn de belangrijkste trefwoorden waarmee deze groep aangeduid dient te worden.

Morrison en Manzarek ontmoetten elkaar op de UCLA-school in Los Angeles. Met Densmore en Krieger namen ze een demo op in de zomer van 1966. De band speelde dat jaar enkele maanden in de Whiskey-A-Go-Go, waar onder meer het fameuze "The End" op het repertoire stond. De groep tekende een platencontract met Elektra.

In 1967 verscheen "The Doors", een jaar later gevolgd door "Strange Days".

"Light My Fire" verscheen in een aangepaste versie op single en haalde de eerste plaats van de Amerikaanse hitparade. Andere successen volgden: "Strange Days" (pos. 3) en "Waiting for the Sun" (pos. 1).

In december 1967 werd Morrison wegens vermeend obsceen gedrag tijdens een concert in New Haven gearresteerd.

Jim Morrison werd steeds moeilijker in de omgang: Na een vliegtocht in 1968 werd hij in Phoenix gearresteerd, omdat hij zich aan boord van het vliegtuig had misdragen. Ook in de volgende jaren werd Morrison enkele keren gearresteerd. Concertorganisatoren waren bang voor wilde toestanden en velen boekten de groep niet meer, waardoor veel meer gereisd diende te worden.

Kort na de opnamen van het album "L.A. Woman" (1971) verliet Jim Morrison de groep. Hij ging naar Parijs om gedichten te schrijven. Hij stierf aan een hartaanval in een badkuip en werd begraven op de begraafplaats Père-Lachaise.

Na de dood van de zanger maakten de resterende bandleden nog enkele albums, maar deze platen misten het charisma van Morrison en waren niet erg succesvol.

In 1973 ging de band uiteindelijk uit elkaar. Daarna begonnen de overgebleven bandleden mat allerlei soloprojecten.

Rond 1980 nam de populariteit van The Doors weer toe. Het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone kopte "He's Hot, He's Sexy, He's Dead". Op het album "An American Prayer" speelden de overgebleven bandleden muziek ter begeleiding van de in 1970 ingesproken gedichten van Jim Morrison.

In 1991 verscheen den Oliver Stone waarin Val Kilmer de zanger Morrison uitbeeldde.

Belangrijke albums van The Doors zijn onder meer: "The Doors" (1967), "Strange Days" (1967), "Waiting for the Sun" (1968), "The Soft Parade" (1969), "Morrison Hotel" (1970), "L.A. Woman" (1971), "An American Prayer" (1978), "The Best Of The Doors" (1985) en "The Better Life" (2000).

Websites: gobbledigook69

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.