muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

The Cult

The Cult is een rockband die in 1984 ontstond in Noord-Engeland.

Cult had helpen vormen. Hoewel de groep redelijk succesvol begon, besloot Astbury de band te verlaten en startte samen met de van Theatre of Hate afkomstige gitarist Billy Duffy Death Cult. Omdat zij meenden dat het woord "Death" hen te veel zou associëren met Gothic gingen ze in 1984 verder als The Cult. Toen begon ook hun succesvolle periode. De pittige muziek en de liedteksten van Astbury waaruit zijn bewondering voor de Amerikaanse indianen sprak (in zijn jeugd verbleef hij enige tijd in Canada), zorgden voor een unieke combinatie waarmee The Cult Engeland als rockland weer op de kaart zette. Gedurende de rest van de jaren 80 bleef de groep dan ook uiterst populair, hoewel de samenstelling van de groep zeer regelmatig wijzigde. Twee mijlpalen waren hun albums Love (1985) en Sonic Temple (1989).

Nadat The Cult aan het begin van de jaren 90 zijn carrière enige tijd onderbroken had lukte het niet om de oude populariteit te herkrijgen. In 1995 besloten de groepsleden The Cult op te heffen. Dit bleek echter niet definitief: in 2001 brachten Astbury/Duffy samen met bassist Billy Morrison en ex-Guns 'n' Roses drummer Matt Sorum als The Cult een nieuw album uit, Beyond Good and Evil. Hoewel artistieke waardering niet uitbleef, werd de wedergeboorte commercieel geen succes. De individuele leden laten nog wel van zich horen. Ian Astbury treedt sinds 2004 op als zanger van The Doors of the 21st Century. Ondertussen touren ze weer samen en waren ze oa. op 15 september 2006 in België te bewonderen op het Leffingeleuren-festival.

De singles Edie en She Sells Sanctuary (beiden uit de jaren tachtig) staan nog jaarlijks in diverse eindejaars-hitlijsten.

Discografie
Dreamtime (1984)
Love (1985)
Electric (1987)
Sonic Temple (1989)
Ceremony (1991)
The Cult (1994)
Beyond Good and Evil (2001)

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/The_Cult

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.