muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

The Beautiful-South

The Beautiful South

Britse popgroep rond voormalig zanger van The Housemartins, Paul Heaton.

The Beautiful South verkocht sinds het einde van de jaren '80 meer dan 15 miljoen albums.

The Housemartins gingen in 1988 uit elkaar en Dave Hemmingway en Paul Heaton richtten in 1989 een nieuwe groep op. Als reactie op hun imago van pessimistische noorderlingen noemen ze de groep sarcastisch The Beautiful South. Hier werden zangeres Briana Corrigan, bassist Sean Welch, drummer David Stead (die voorheen een Housemartins roadie was), en gitarist David Rotheray aan toegevoegd. Dave Hemmingway zou voortaan een gedeelte van de vocalen voor zich nemen naast Paul Heaton.

De eerste single, 'Song for Whoever', bereikt meteen een tweede plaats in de Britse hitparade. Het debuutalbum van de band, "Welcome to the Beautiful South" (1989) werd een jaar gevolgd door een eerste nummer 1 hit "A Little Time" van hun tweede album.

In 1992 neemt Jacqui Abbott de plaats in van Briana Corrigan die de groep verlaat omdat ze het niet meer eens is met de cynische teksten van Heaton, waarin de vrouw steeds als slachtoffer wordt voorgesteld.

In 1992 bereikt de verzamelplaat 'Carry on up the de eerste plaats in de Britse albumlijsten en groeit zo uit tot één van de succesvolste platen in de Britse popgeschiedenis.

De laatste jaren was het relatief stil geworden rond de band, alhoewel het laatste album "Superbi" pas dateert van zomer 2006. De laatste tour van de band eindigde kort voor Kerstmis 2006.

Websites: 3voor12.vpro.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.