muziekbus
Dit artikel is 19-04-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

The Academy-of-Ancient-Music

Engels barokensemble opgericht in 1710 door Johann Christoph Pepusch.

De geschiedenis van de eerste "Academy of Ancient Music" leidt ons terug naar de 18e eeuw, wanneer John Pepusch een muziekensemble oprichtte met het doel, "oude muziek" uit te voeren. Daaronder vatte hij in die tijd alles samen dat meer dan 20 jaar daarvoor gecomponeerd was.
De legendarische, tot 1848 regelmatig plaatsvindende uitvoeringen van dit orkest droegen de naam "King's Concerts" en werden door de Londense gemeenschap aanzienlijk gesteund.

In het jaar 1973 besloot Christopher Hogwood tot een heroprichting van dit ensemble met de bedoeling "oude muziek" uit te voeren zoals ze in de tijd waarin ze ontstond zou hebben geklonken. Daartoe engageerde hij specialisten in historische uitvoeringspraktijk. De grootte van het ensemble past zich aan aan de historische originele bezetting van elk afzonderlijk werk en kan in het uiterste geval slechts vier instrumentalisten (Henry Purcell's Triosonates) of meer dan 180 medewerkers (J. Haydns "Die Schöpfung" in de bezetting van de eerste openbare uitvoering in het Weense Burgtheater) omvatten.

Het streven van het ensemble om met verschillende leiders samen te werken leidde tot de benoeming van Paul Goodwin als plaatsvervangend directeur, en die van Andrew Manze als plaatsvervangend leider en concertmeester

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.