muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Thad Jones

Thad Jones (1923 - 1986) was een grote naam in de wereld van de jazz. Met name in de jaren '60 werd hij bekend doordat hij deel uitmaakte van het orkest van Count Basie. Voor zijn composities en arrangementen krijgt men terecht steeds meer oor.

Thaddeus Joseph Jones was de broer van drummer Elvin Jones (1927) en pianist Hank Jones (1918). Thad Jones werd 28 maart 1923 geboren in Pontiac, Michigan.

Hank Jones was de oudste van een dozijn kinderen. Vandaag wordt hij vaak voorgesteld als een van de eerste moderne pianisten, omdat hij in de jaren veertig met de baanbrekende saxofonist Charlie Parker speelde. Zijn jongste broer Elvin werd in de jaren zestig de drummer van het legendarische John Coltrane Quartet. De drie broers hadden al hun eigen orkestje toen Hank Jones nauwelijks de korte broek ontgroeid was. Later groeiden ze uit elkaar - de keren dat ze samen in de studio zaten, zijn op de vingers van een hand te tellen. 'Keeping up with the Jones' uit de jaren vijftig is een van die zeldzame gelegenheden.

Hij ging zichzelf op z'n 13e trompet leren spelen, en stapte net als Ray Nance van de Duke Ellington band later op
cornet over.

Pas in 1950, na veel muzikale omzwervingen, ging hij echt jazz spelen. In het Billy Mitchell Quintet '54/'55 deed hij af en toe met Charles Clingus mee, in 1954 ging hij voor vast naar de Count Basie Band, bleef er t/m '63 en ontwikkelde zich in die tijd tot een componist/arrangeur van grote allure.

Thad-Jones-Mel-Lewis-Orchestra
Na een tijd in de Count Basie Big Band te hebben gespeeld, richtte hij in 1965, samen met drummer Mel Lewis, de Thad Jones/Mel Lewis Big Band op. Deze bigband was lange tijd de vaste maandagavond bespeler van The Village Vanguard te New York. Stijlen van swing tot avantgarde werden geïntegreerd in de muziek van deze big band. Voor dit orkest schreef Thad Jones talloze hoogst originele en swingende composities en arrangementen als "A child is born" en "Fingers".

In 1973 toert de Thad Jones - Mel Lewis Big Band voor de tweede keer door Europa.

Thad Jones vertrok in '79 naar Copenhagen waar hij al eerder voor de radio werkte.

In 1985, na de dood van Basie, werd hij als leider gevraagd. Wat kort duurde, hij bleek kanker te hebben en overleed in de Deense hoofdstad op 20 augustus 1986.

Zie ook Rob Madna - Well-established pianist on Dutch jazz scene (www.jazzhouse.org), mdr.jazzarchief.nl, desingel

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.