muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ted Brandsen

Artistiek directeur en choreograaf Muziektheater Amsterdam.

Ted Brandsen (Kortenhoef, Nederland) danste van 1981 tot 1991 bij Het Nationale Ballet, waar hij in 1985 zijn eerste schreden op het pad van de choreografie zette in de jaarlijkse choreografieworkshop. In de jaren die volgden, creëerde hij werk voor diverse gezelschappen in Nederland.

In 1991 stopte Brandsen met dansen om zich geheel op zijn choreografische carrière te richten. Zijn eerste ballet in deze nieuwe hoedanigheid was Four Sections, dat in 1992 werd onderscheiden met de Perspectiefprijs, een aanmoedigingsprijs voor jonge kunstenaars. Voor Het Nationale Ballet maakte hij daarna ook Crossing the Border (1993), Blue Field (1995) en Bach Moves (1995).

Werk van Brandsen staat inmiddels op het repertoire van onder meer het Istanbul Staatsballet, het Ballet-Théâtre de Bordeaux, het Israel Ballet, het DonauBallett, het Nationale Ballet van Portugal, het Amerikaanse Ballet West, Les Ballets de Monte-Carlo en de Nederlandse gezelschappen Introdans en Djazzex.

In 1998 werd Brandsen benoemd tot artistiek directeur van het West Australian Ballet in Perth. Voor dit gezelschap creëerde hij diverse werken, waaronder Carmen (2000) en Pulcinella (2001). Carmen werd bekroond met de Australian Dance Award for Choreography.

Begin 2002 is Brandsen teruggekeerd naar Het Nationale Ballet, aanvankelijk in de positie van adjunct artistiek directeur en huischoreograaf. Met ingang van juli 2003 is hij artistiek directeur van het gezelschap. Sinds zijn terugkeer uit Australië creëerde Brandsen Light Journey (2002), Body (2004), Vuurvogel (2004) en Stealing Time (2006) en werden bovendien zijn succesvolle 'Australische' balletten Carmen en Pulcinella aan het repertoire toegevoegd.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.