muziekbus
Dit artikel is 17-01-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

techno

Techno-elektronische muziekstijl uit de negentiger jaren. Eerst heette deze muziek nog techno-house, maar al snel raakte het begrip techno ingeburgerd. Al snel ontwikkelde het fenomeen techno zich tot een van de grootste jeugdbewegingen sinds de Tweede Wereldoorlog. De geïndustrialiseerde wereld heeft nu zijn pendant in de muziek gevonden.

Nadat al sinds het begin der zeventiger jaren, groepen als het Düsseldorfse Kraftwerk, de elektronische popmuziek met hun, door synthesizers gedomineerde sounds tot de rand gevoerd hebben, werden de dj's en musici uit de jaren negentig pas echt serieus. Onder het motto "Alle klanken en geluiden zijn muziek" domineren nu beats en drums de sound. Klanken worden elektronisch vervormd, het piept, suist en rinkelt uit de boksen. Inmiddels zijn er talloze stijlen in de techno-wereld, die gekenmerkt worden door de verschillende 'Beats per minute' (Bpm).

De steeds groeiende techno-aanhang ontwikkelde snel haar eigen taal en zet zich op die manier af tegen de onwetenden. De techno-party in de buitenlucht of in fabriekshallen worden "Rave" genoemd. Het daaropvolgende uitrusten, of het minder worden van de werking van de gebruikte drugs, als "Chill out". Een optreden van dj's heet "set", en zijn platen noemt hij "vinyl", de aparte stukken "tracks". De party, die (na de echte party) vroeg in de ochtend begint, noemt men "After Hour".

De musici of componisten zijn de dj's, die met hun elektronische equipment en met de daarbijpassende en gedeeltelijk eigen platen, de dansmassa's regeren.

Helaas is met de techno-golf ook de consumptie van drugs steeds groter geworden, en dat vooral door de nieuwe modedrug extasy (XTC). In de vorm van kleine, bonte capsules wordt deze synthetische drug, die een opzwepende en hallucinerende werking heeft, rond de rave-party's verkocht en geconsumeerd. Experts waarschuwen voor de gevolgen op langere termijn van dit tamelijk nieuwe verdovende middel. Daarnaast worden ook speed (in de scene ook wel "Schnelles" of "pep" genoemd) en het nog gevaarlijker LSD gebruikt. Dit laatste kan nog maanden na gebruik waanvoorstellingen oproepen. Bagatelliserend wordt LSD ook wel "trip", "paper" of "Pappen" genoemd. Door het gebruik van deze middelen worden de lichamelijke basismechanismen op een zodanige manier uitgeschakeld dat vermoeidheid-, honger- of dorstgevoelens geen kans krijgen. Het gebeurt dan ook niet zelden, dat de techno-fan onder invloed van deze middelen twintig uur lang op de dansvloer doorbrengt, zijn lichamelijke basisbehoeften veronachtzaamt en zodoende zijn gezondheid zwaar op de proef stelt.

De Berlijnse techno-scene organiseert elk jaar een vredesdemonstratie, die inmiddels fans uit heel Duitsland kent en die "Love Parade" genoemd wordt.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.