muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Tania Kross

Nederlandse, van de Antillen afkomstige mezzosopraan.

Website: Mezzosopraan Tania Kross, geboren op 1976 te Curaçao, zong al op haar zesde in een kerkkoor.
Vanaf haar vijftiende zong ze in een klassiek vierstemmig koor.
Op haar zeventiende deed ze auditie op het conservatorium in Utrecht. In het tweede jaar van het conservatorium won zij de eerste prijs van de Stichting Jong Muziektalent. Dat gebeurt in de tijd dat zij zich begint te realiseren dat zij operazangeres wil worden. Haar grote voorbeeld is Cecilia Bártoli.
Tania Kross studeert bij Henny Diemer en Monique Wagemakers, en volgde daarnaast masterclasses bij Jard van Nes, Henk Smit, Udo Reinemann, Roberta Alexander, Dawn Upshaw en Sarah Walker. Haar liefste wens is auditie te doen voor de opleiding voor jonge zangers bij de MET in New York.

Alleen zingen was voor Kross niet genoeg. Acteren was net zo belangrijk, met de mooie kostuums en decors die daarbij hoorden. "In die omgeving voel ik me echt in mijn element. En in Nederland heb ik daarover veel geleerd." Op het conservatorium van Utrecht ontwikkelde ze zichzelf tot operazangeres. Tijdens haar studie stond ze soms voor onverwachte problemen, vooral bij de uitvoering van Duitse werken."Dat kwam vooral door mijn achtergrond. Ik had nog nooit een weiland gezien. Een schaap zei me niets. Ik snapte niet hoe mensen daarover kon zingen en dat mooi konden vinden. Daarin heb ik me echt moeten verdiepen. Mijn docenten raadden me aan naar musea te gaan en veel te lezen. Zo kreeg ik een idee van de manier waarop mensen toen leefden. Pas als je dat begrijpt, leer je hoe bepaalde liederen moeten worden gebracht. Nu maak ik ook duidelijke keuzes, want sommige Duitse werken zijn totaal ongeschikt voor mij."

In 2000 won zij de NPS cultuurprijs. Motivatie van de jury: 'De combinatie van het respect voor de compositie en haar eigen inbreng, plus haar vermogen haar stem in dienst van haar talent te stellen, maken haar nu al tot een zangeres van wereldklasse.'

Ook won zij de eerste prijs in het Cristina Deutekom Concours 2000, en een aanmoedigingsprijs in de Rosa Ponselle International Competition for Vocal Arts (New York).

In het seizoen 2001-2002 was Tania Kross lid van de Opera Studio Nederland.

Gedurende het seizoen 2003-2004 is Tania Kross lid van het ensemble van de Staatsoper in Hannover, waar zij de rollen van Cherubino (Le nozze de Figaro), Susuki (Madama Butterfly), Romeo (I Capuletti e I Montecchi), Sesto in Giulio Cesare, Don Ramiro (La finta gardiniera) voor haar rekening neemt.

In juni 2003 vertegenwoordigde Tania Kross Nederland op het prestigieuze BBC Singer of the World Contest in Cardiff.

Zij heeft meegewerkt aan verschillende operaproducties. Haar rollen waren onder andere Baba in Stravinsky's The Rake's Progress, Zita in Puccini's Gianni Schicchi, Orlofsky in Die Fledermaus en de titelrol in Bizet's Carmen.

Kross werd door het Concertgebouw verkozen tot "Rising Star" van het seizoen 2004/2005.

In de serie Het Debuut gaf zij een recital in 11 concertzalen in Nederland, waaronder de Kleine Zaal van het Concertgebouw te Amsterdam. Het seizoen daarna was Tania Kross daar opnieuw te beluisteren zijn in een programma rondom Adriaan van Dis. Daarnaast was zij te horen in De Doelen te Rotterdam in Gounod's Faust met het Vlaams Radio Orkest.

NRC Handelsblad, Kasper Jansen, May 14, 2005
Vorige week, tijdens het Edison Gala, kreeg Tania Kross opeens haar grote kans op tv. Ze verving Angela Georghiu, de ridicule Roemeense prima donna die weigerde te zingen omdat ze te klein op het affiche stond. Onze vrolijke Kross uit Curaçao had alleen al daarom enorm succes. Ze zong wat van haar nieuwe cd Corazón en was hand in hand met Thomas Hampson hartveroverend. Corazón, met zonnige liederen in Spaans-Amerikaanse sfeer, zorgt al in de eerste seconde voor de goede stemming. Kross, met haar glasheldere stem, wisselt tussen licht, luchtig, zwoel, wellustig en wat zwaarmoedig, zoals in Guastavino's lied over de roos, die wiegde in de armen van de treurwilg, maar werd meegenomen door een vrolijk meisje, zodat de wilg nu treurt om zijn verloren liefde. En in Granados' lied over het meisje en de nachtegaal horen we het vogeltje kwinkeleren in de strot van Kross.

Mezzosopraan Tania Kross is in mei 2006 de winnaar geworden van de Edison Klassiek Publieksprijs 2006. Het publiek koos van tien genomineerden Kross' album 'Corazon' met klassieke Antiliaanse en Latijns-Amerikaanse muziek als beste klassieke plaat van het afgelopen jaar.

In 2007 was ze te horen tijdens de Nederlandse Muziekdagen met een stuk uitgevoerd met het Metropole Orkest. Tania Kross debuteerde in februari 2007 bij de Staatsoper Stuttgart in de rol van Carmen.

Krossin' Gouda Festival!
In 2006 had zij in museumgoudA een eigen drie-daags festival "Krossin'Gouda", dat in 2007 en 2008 zijn vervolg krijgt.
Het festival wordt georganiseerd op uitnodiging van museumgoudA. Krossin'Gouda brengt verschillende kunstdisciplines met elkaar in verbinding. Tania Kross en museumgoudA willen een wisselwerking creëren tussen de verschillende culturen, zowel de verschillende kunstdisciplines als de verschillende maatschappelijke culturen. De concerten en performances tijdens het festival vinden in en rondom museumgoudA plaats. Het festival mikt op een kruisbestuiving tussen muziek en museum, opera en beeldende kunst, heden en verleden.

Websites: www.dutchdivas.net, www.idiaal.com, www.depers.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.